El dossier

Legió de voluntaris

La biblioteca Jaume Fuster de Barcelona té un programa d’ajut que fa que la lectura arribi als més grans. Són clubs de lectors gens habituals però molt apassionats

No és un de club de lectura habitual. En aquest grup la mitjana d’edat s’enfila als 80 anys, però l’interès per la lectura és el mateix que en qualsevol d’aquestes entitats que estan repartides per tot el país.

És un dijous a les quatre de la tarda i la Mari Carmen, la Maria Lluïsa, la Consol, en Henry, la Maria Teresa i l’Anna escolten amb molta atenció el llibre que els llegeix la voluntària, Ana Estebanell, que cada setmana acudeix a la seva cita en aquesta residència de Barcelona. “Si alguna dia falta, perquè fa viatges, la trobem molt a faltar”, lamenten els participants d’aquest grup de lectura. Avui toca parlar de Frida Kahlo i de la Mare Teresa de Calcuta, alguna de les protagonistes d’un llibre que la bibliotecària, Teresa Cubí, ha triat especialment per a ells.

L’interès també continua i es dispara quan l’Ana agafa un llibre que parla del Liceu de Barcelona i de l’incendi que el va arrasar el 1994. “El meu marit i el meu pare hi van treballar durant molts anys i deien que on se sentia millor la música era des de dalt de tot”, recorda una de les participants amb certa nostàlgia. Aquests records fan que el grup comenci a parlar i que gairebé acordin que demanaran fer una sortida al Liceu, quan es pugui, i si la seva mobilitat els ho permet. Seria complir un gran somni per a la majoria.

Les persones que formen part del club de lectura sempre han estat actives intel·lectualment –la majoria expliquen que eren lectors habituals i que durant la seva vida els han interessat diverses disciplines, com ara la geografia i la història–i demostren que no han perdut la memòria. Al seu costat no fan falta dispositius mòbils per cercar qualsevol informació que en un altre moment hauríem cercat a Google. És un punt que corrobora l’Ana. Esperen amb ànsia aquesta activitat que els ofereix la biblioteca pública Jaume Fuster amb la col·laboració de la residència Parc Güell. “S’intenta que a les persones que hi participen realment els vingui de gust. Per ells és molt important que hi hagi algú que els llegeixi llibres que els interessen”, afegeix la coordinadora del projecte. Han comentat llibres de viatges, de ciència, de l’antiga Roma... “Tots són interessants!”, asseguren des del grup. En aquest cas és el centre el que es fa càrrec de triar les persones que assisteixen a aquest club de lectura.

Moltes vegades interrompen l’Ana perquè tots tenen ganes de participar i de dir-hi la seva. És un club de lectura molt participatiu. L’Ana està molt satisfeta amb la tasca que fa de voluntariat. És una metgessa que es va jubilar fa un temps i assegura que les hores que passa amb el grup les gaudeix d’una manera especial.

lectura a domicili

És un sentiment similar al que descriu Lluís Real, un altre dels voluntaris. Aquest mestre, també jubilat, va a casa de la Josefina Bosch, també cada dijous. Fa un temps, la Josefina va patir un ictus que li impedeix llegir com ho feia abans. En Lluís es desplaça fins a casa seva, al centre de la ciutat de Barcelona, i allà es dedica a llegir-li un llibre en veu alta. “Des de fa uns dies, també faig que ella llegeixi una estona”, assenyala en Lluís. Ara llegeixen L’estiu del comissari Ricciardi, de l’autor italià Maurizio de Giovanni. “Ens interessa molt la trama. Hi ha misteri... Aquest llibre sí que ens ha agradat, perquè un dels anteriors el vam deixar estar perquè no ens va acabar de fer el pes”, comenta el voluntari. Fet que corrobora la Josefina, que es mostra encantada amb la conversa del voluntari. “No només llegim, també parlem d’altres coses. De vegades també llegim el diari”, expliquen.

molta connexió

La Josefina i en Lluís van començar a compartir aquest temps de lectura al juliol i ara ja s’ha convertit en indispensable per a tots dos. “De vegades se’ns presenta un voluntari i penso que pot encaixar amb una o altra persona. I quan veus que és així, que connecten... és molt satisfactori”, assenyala la bibliotecària. I com detecten que a algú com a la Josefina li aniria molt bé entrar en el projecte? “Moltes vegades són les famílies les que ens ho venen a dir. Els fills, que veuen que els pares ja no poden llegir i que una activitat com aquesta seria de gran ajuda”, afegeix. “De vegades em sap greu pensar que hi ha persones que estan a casa soles i que es podrien beneficiar d’aquest servei, però se’ns fa molt difícil poder arribar a tothom”, reflexiona Cubí. I com ho fan per trobar voluntaris? “De vegades fem crides a través de les xarxes socials, o pengem cartells a la biblioteca.” Actualment són un total de divuit voluntaris: nou que fan lectura individual a domicili o residència, tres que fan préstec a domicili –portar llibres a les cases, per exemple– i sis que fan lectura grupal a les residències.

Un altre dels programes pilots que s’ha engegat darrerament és el d’un grup de persones de més de 90 anys. L’escriptora Pilar Garriga és una de les voluntàries que ha començat fa pocs mesos. Amb el grup dels més veterans llegeixen una de les seves novel·les: Un estiu a Borneo, que està fent les delícies d’aquest grup de lectors que, tot i la seva avançada edat, continuen tenint un gran interès per la lectura. Garriga va tenir la seva mare en una residència i quan es va assabentar de la possibilitat de llegir en veu alta a aquestes persones no ho va dubtar ni un moment.

Cubí assegura que hi ha molts tipus de voluntaris que estan al servei de la biblioteca Jaume Fuster. I és que de vegades trobar el temps necessari per poder comprometre’s amb un grup durant una hora a la setmana es fa molt complicat. És per aquest motiu que s’han estipulat diversos tipus d’ajuda. “Hi ha gent que es dedica a portar llibres a gent que no pot sortir de casa. O pel·lícules”, explica Cubí. Són només uns minuts del nostre temps però per a una altra persona poden significar molt. Una autèntica legió de voluntaris.

. ADELA GENÍS

agenis@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor