Internacional

Coronavirus, alerta roja

La Xina viu una nova epidèmia a causa del coronavirus. La malaltia afecta milers de persones. Les autoritats temen una expansió del virus com la que ja es va produir el 2002 amb la SARS

SITUACIÓ
SITUACIÓ
El virus s’ha propagat a diversos països del món. Operadors turístics de tot arreu han suspès els vols a la Xina temporalment
PREVENCIÓ
PREVENCIÓ
La Xina treballa per trobar una vacuna per al nou virus, que ha desencadenat una epidèmia

Es diu coronavirus, es va propagar a finals de desembre en un mercat xinès de la ciutat de Wuhan i, de moment, no té vacuna. En una època en què els xinesos celebren l’arribada de l’any nou, milions de persones han estat confinades per por que el nou virus no es pugui propagar. Els controls s’han extremat a les estacions i als aeroports, on fins i tot hi ha màquines que detecten si algun viatger té dècimes de febre.

L’any de la rata s’inicia amb una epidèmia que recorda la de la SARS (síndrome respiratòria aguda severa, per les sigles en anglès) el virus que el 2002 va causar la mort de 800 persones a tot el món. El que ja es coneix com la “pneumònia de Wuhan” s’ha expandit cap a altres països i amenaça de convertir-se en una epidèmia mundial.

1Què és el coronavirus?

Els coronavirus pertany a una àmplia família de virus i es coneix que sis (el nou seria el setè) infecten les persones. En la seva forma més lleu causa un refredat comú. Segons l’informe de les autoritats locals, els pacients experimenten febre, tos, dificultat per respirar, pneumònia i dolor muscular. Alguns experts assenyalen que aquest nou virus i el SARS són idèntics genèticament en un 80%, però que el nou coronavirus seria d’una intensitat més lleu. Els estudis preliminars, segons la BBC, asseguren que els dos virus es van desenvolupar primer en ratpenats i que després van passar a altres animals abans de fer-ho als humans. Una de les crítiques que més s’ha repetit cap al govern xinès és la impossibilitat de controlar mercats d’aliments com el de Wuhan. Es considera que són insalubres i que la venda d’animals, tant per menjar com per a la medicina tradicional, està en l’origen del brot.

2com es transmet?

De moment, encara no se n’ha fet un diagnòstic clar, però tot indica que aquest nou virus es contagia quan es tus i a través dels esternuts. És per aquest motiu que s’ha obligat a portar mascareta a les zones on s’han detectat focus, per evitar-ne la propagació.

3a quantes persones ha afectat?

Les autoritats xineses donen la informació amb comptagotes, però a l’hora de tancar aquesta edició havien mort més de 200 persones i es donava una xifra d’afectats superior a 9.500.

4com es propaga?

Els experts coincideixen a afirmar que el nou virus es propaga de manera ràpida. Els més afectats són els països més propers. De moment, s’ha expandit per una vintena de països entre els quals hi ha Macau, Hong Kong, Malàisia, Singapur, Sri Lanka, Tailàndia, Austràlia, el Japó, Taiwan, el Vietnam, Corea del Sud, l’Índia, Cambodja, el Nepal i els Emirats Àrabs Units. També hi ha persones afectades al Canadà, França, Alemanya, Finlàndia i els Estats Units. Es dona la circumstància que totes les persones haurien contret la malaltia a la Xina.

5SE’N pot prevenir el contagi?

Els pacients que ja estan infectats, reben un tractament mentre són aïllats a l’hospital de la resta. D’acord amb els consells de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per prevenir-se del contagi s’ha d’evitar el contacte proper amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes.

A més, és recomanable rentar-se les mans amb freqüència, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o del seu entorn, i evitar el contacte sense protecció amb animals de granja o salvatges. També es recomana la màxima precaució a l’hora de cuinar carn i ous. A la província més afectada s’han repartit més de 5 milions de mascaretes i més de 106.000 paquets de roba mèdica de protecció per a pacients, personal mèdic i ciutadans.

6

el paper de l’oMS

L’Organització Mundial de la Salut declarava el dijous 30 de gener l’emergència global pel nou brot de coronavirus. D’aquesta manera, l’organisme rectificava i feia autocrítica davant del que fins llavors s’havia qualificat d’epidèmia de risc “moderat”. L’emergència internacional el que suposarà és que s’intensifiquin les mesures de prevenció i coordinació de les autoritats sanitàries a tot el món. Els darrers casos en què l’OMS va declarar l’epidèmia mundial van ser per la febre porcina (2009), per l’epidèmia del virus de l’Ebola (2014-2016), pel virus del Zika (2016) i pel brot de virus de l’Ebola a República Democràtica de Congo (des del 2018).

7 hi ha vacuna?

De moment, no. Tot i això, la Xina anunciava fa uns dies que es treballa per trobar una vacuna per aturar la propagació de la malaltia. En la línia per demostrar la celeritat amb què treballa el govern xinès, aquests dies es du a terme la construcció d’un nou hospital a Wuhan (que es preveu que estigui construït en menys d’una setmana) per atendre els malalts de coronavirus. Per la seva banda, Rússia, assegura que està provant fins a trenta medicaments en diverses clíniques xineses.

8 conseqüències en l’economia mundial

El barril de cru Brent baixava a principis de setmana un 2% a causa dels temors d’una caiguda en la demanda pel brot de coronavirus a la Xina. Els grans operadors turístics de diversos països han anunciat la suspensió temporal dels seus viatges a la Xina davant del nou virus causant de la pneumònia de Wuhan, i alguns únicament ofereixen vols per repatriar els turistes que es troben al país asiàtic. Diverses companyies aèries de tot el món han suspès de manera temporal els vols xàrter a la Xina.

9El perill dels coronavirus

L’aparició de l’anomenada síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS), una malaltia causada per un nou coronavirus similar a la SARS que es va detectar per primera vegada a l’Aràbia Saudita el 2012, va tornar a disparar les alarmes. S’han descrit 2.144 casos d’infecció per MERS i unes 750 morts relacionades amb el patogen en vint-i-set països (dades del 2018), si bé tots els casos s’han vinculat amb estades en països de la Península Aràbiga.

ADELA GENÍS

agenis@lrp.cat

46

milions de persones
han estat confinades a la ciutat de Wuhan i als voltants.

750

persones,
aproximadament, van morir pel virus MERS a la península Aràbiga el 2012.

.

wuhan, una ciutat de més de 10 milions d’habitants

Adela Genís

Hi ha diverses teories a l’entorn de la propagació del coronavirus. Algunes indiquen que l’origen de tots dos és als ratpenats i s’assenyala els mercats d’aliments de la ciutat de Wuhan com a principal focus de contagi de la malaltia. Les autoritats xineses han decretat la quarantena en aquesta zona situada al centre del país, amb una població de més de 10 milions d’habitants. Des de fa uns dies no és possible sortir ni entrar de la ciutat i d’una desena de localitats properes. En total, s’han confinat més de 46 milions de persones. Els aeroports de la gran majoria dels països asiàtics, així com dels Estats Units, el Regne Unit i Rússia, entre d’altres, han establert mesures de control per detectar viatgers procedents de les zones afectades.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor