Lletres

El cavall més fort

La revista ‘Cavall Fort’ rebrà enguany un premi especial de La Setmana per la seva tasca al llarg de 58 anys en la defensa del català i la consciència de país

Fa cin­quanta-vuit anys que va néixer Cavall Fort amb tres objec­tius clars: ser una revista adreçada al públic infan­til i juve­nil feta en català, amb un con­tin­gut de qua­li­tat i que ajudés el lec­tor a adqui­rir el gust per la lec­tura. Que des d’aquell 1961 hagi man­tin­gut ferms aquests prin­ci­pis de manera inin­ter­rom­puda i hagi estat un refe­rent per a algu­nes gene­ra­ci­ons l’han fet merei­xe­dora d’un premi espe­cial, que La Set­mana del Lli­bre en Català con­ce­deix enguany per pri­mer cop. La que n’és la seva direc­tora des del 1998, Mercè Canela, el reco­llirà el dia 14 de setem­bre.

“És una feina que hem fet amb molt entu­si­asme i dedi­cació. Cavall Fort sem­pre ha estat una porta oberta a autors i il·lus­tra­dors; hi ha començat molta gent, però també hi ha pro­fes­si­o­nals molt con­so­li­dats”, explica Canela. Un dels fets que ha donat el plus de qua­li­tat a la publi­cació és jus­ta­ment l’equip, en el qual hi ha hagut i hi ha noms de les lle­tres i la il·lus­tració en majúscula, com ara l’escrip­tor Joa­quim Carbó, que en va ser un dels fun­da­dors i que actu­al­ment encara en forma part; així com també Pere Cal­ders, Josep Maria Benet i Jor­net, Josep Vall­verdú... a més d’una bona nòmina d’il·lus­tra­dors, entre els quals hi ha els noms de Miró i Tàpies: “Hi han pas­sat els millors. Això ajuda. I també ajuda l’exigència de pen­sar molt bé què volem posar a la revista i tenir molt pre­sent el lec­tor. Tenir molt pre­sent el lec­tor no vol dir donar el que sem­bla que agradi als nens en cada moment, sinó pen­sar com els expli­ca­rem coses que poden ser interes­sants, que els poden des­per­tar la curi­o­si­tat per tal que tin­guin ganes de saber-ne més. És impor­tant no pre­ten­dre apun­tar-nos a la moda del moment, sinó expli­car-los qual­se­vol cosa que ens sem­bli interes­sant i que els pugui atra­par”, explica la direc­tora. Recorda que la franja prin­ci­pal de lec­tors de Cavall Fort és la que va entre els 9 i els 12 anys: “Són lec­tors que ja són capaços de refle­xi­o­nar, de pen­sar i de treure con­clu­si­ons. I, per tant, els hem de trac­tar de manera que els arri­bin els temes però sense infan­ti­lit­zar-los.”

Mercè Canela remarca que en els ini­cis era neces­sari “que els nens i les nenes tin­gues­sin una eina per poder lle­gir i escriure en català, fins i tot per veure que el català es podia escriure, perquè sem­bla estrany, però era així”; al mateix temps, però, “la volun­tat dels que la van crear era fer una bona revista, que es pogués com­pa­rar amb revis­tes euro­pees”. A través d’una bona gale­ria de per­so­nat­ges –des del pirata Cres­ques, un dels clàssics de les pàgines de Cavall Fort, fins a Pes­quis i Baliga, un tàndem diver­tit que apa­reix a la con­tra­co­berta– el con­tin­gut ha anat evo­lu­ci­o­nant al mateix pas que ho ha fet la soci­e­tat: “Tenim una estruc­tura de magazín, amb arti­cles de divul­gació, repor­tat­ges... Inten­tem incor­po­rar els temes del moment sense dei­xar tot allò que ens sem­bla interes­sant i que és més atem­po­ral.”

CARINA FILE­LLA

cfi­le­lla@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor