Articles

Vida nova per a l’Anònima

L’antiga central elèctrica i fàbrica tèxtil de Manresa enfila el procés per reconvertir-se en centre de creació artística. La transformació de l’espai la impulsen els organitzadors del Festival Artístic del Barri Antic de Manresa (FABA), que tindrà lloc del 5 a l’11 de maig

Catalunya és un país ric en patrimoni industrial, encara que no sempre s’ha sabut aprofitar per donar una nova vida a aquest tipus d’equipaments testimonials del passat industrial. A Manresa han iniciat el camí per dotar d’un nou ús l’edifici conegut popularment com l’Anònima, una antiga central elèctrica i fàbrica tèxtil, obra de l’arquitecte Ignasi Oms –el màxim exponent del modernisme a la capital del Bages–, i que es va fundar el 1894. Fa cinc anys, l’Anònima va passar a mans municipals, després que la companyia Endesa, que n’era el darrer propietari, li traspassés la titularitat i l’ús d’aquest immoble situat al centre històric manresà. Ara resta buit i cal que recuperi la vida. És el que pensen els responsables del Festival Artístic del Barri Antic (FABA), un certamen que pretén reconvertir l’Anònima en una “fàbrica de creació per a la cultura transformadora, en benefici de la ciutat i la comunitat artística i creativa de la seva zona d’influència”, amb la voluntat que acabi sent “un referent creatiu en l’àmbit català”, segons Gemma Fontané, membre de l’equip organitzador.

El FABA tindrà lloc del 5 a l’11 de maig i, malgrat que aquesta en serà la tercera edició, la d’enguany és la primera en què l’Anònima desplegarà tot el seu esperit transformador i engegarà com a fàbrica de creació. Al FABA 2019 no només hi haurà exhibició (amb activitats musicals, artístiques i d’altres disciplines), sinó fonamentalment creació. “L’Anònima és un edifici molt gran, situat al centre de Manresa, i a la ciutat hi falta un espai on poder crear cultura; l’Anònima donaria solució a les necessitats creatives que la ciutat no té cobertes actualment”, destaca Fontané, una de les impulsores de la reconversió de l’antiga fàbrica. Fa un mes, l’Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat la proposta dels organitzadors del FABA que l’edifici sigui un centre de creació artística, tot i que l’ús definitiu encara està pendent de definició, que s’acabarà acordant a través d’un procés de participació durant el proper mandat.

De moment, entre el 5 i l’11 de maig, a l’Anònima es desplegarà tot un programa cultural, que arrencarà amb un concert de Clara Peya, en format de quintet, en què presentarà el seu disc Estómac. Altres actuacions musicals d’aquesta edició seran les d’Ainara LeGardon, el grup manresà Gris, els vigatans Germà Aire (que presentaran el seu segon disc), Mister Rombo, els francesos Michael Cloup Du, Ljubliana &The Seawolf i Les Beates, entre d’altres.

La mostra evident del futur proposat pel FABA sobre l’Anònima és que durant el festival ja es podran visitar tres produccions que estan en fase de creació, i que l’Anònima acollirà com a espai creatiu. Totes tres s’estrenaran a partir de setembre. Durant la setmana també hi haurà l’exposició Donar a la història la possibilitat de ser una altra, de Clàudia Serrahima, que s’estrenarà a les carboneres de l’Anònima. Paral·lelament, s’han organitzat espais de debat que tindran lloc cada tarda del 6 al 9 de maig i que, entre d’altres, se centraran en els tres eixos que defineixen el projecte de l’Anònima: creació, transformació i barri (vegeu la peça annexa).

Com que durant el festival l’Anònima serà una fàbrica que crea, el darrer dia, l’11 de maig, hi haurà la gran jornada, en què l’Anònima esdevindrà una llotja, que exposarà i posarà a la venda la producció artística de totes aquelles propostes que destaquin pel seu valor artístic i compromís social. Una altra novetat serà la zona familiar, un espai perquè els més petits puguin gaudir de l’ambient creatiu, dinamitzat principalment per agents del centre històric. Finalment, tindran lloc les sessions finals del curs de multimèdia amb mòbils per a joves que organitza Manresa Jove i que imparteix el fotògraf Oriol Segon.

CARINA FILELLA

cfilella@lrp.cat

Debats sobre creació i barri

Durant el festival s’organitzaran diversos espais de debat, lliures i oberts a tots els públics. Hi haurà, entre d’altres, una restart party (una activitat de reparació d’aparells espatllats); un debat sobre la creació artística a Manresa i les perspectives de futur; un taller sobre els processos de creació musical, des de la recerca d’una base instrumental fins a la gravació, i una taula rodona sobre processos de gentrificació relacionats amb la promoció artística.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor