Lletres

Crítica

la literatura del jo de manera radical

El bon olfacte dels editors de Rata va provocar l’aparent carambola que la guanyadora de l’esperat Nobel fos la polonesa Olga Tokarczuk, de qui tenien contractada Cos. Nascuda a Silèsia el 1962, és una narradora original i potent, que pot dur les reiteratives fórmules de la literatura del jo a l’interès màxim del lector, del més exigent també. Ho demostren els mecanismes d’autoretrat radical que fa servir a Cos –amb traducció amb excel·lent català de Xavier Farré, i que en castellà ha aparegut com Los errantes a Anagrama–. L’obra havia estat distingida amb el prestigiós Man Booker i havia quedat finalista del National Book Internacional. A Tokarczuk la coneixíem en català per la traducció a Proa d’Un lloc anomenat Antany. Cos manté una solvència que embriaga el lector. No ho dic només per les enumeracions àgils que fa del seu cos, malalties, hàbits, costums i somnis que recrea, sinó per la capacitat de fer-te’n còmplice, de dur-te al territori implícit de la suggestió, que tan bé havia fet servir Peter Handke, el seu company de ball i que va ser novament insultat per raons extraliteràries quan tots dos van ser anunciats com a Premis Nobel. Tokarczuk t’implica i no et deixa anar: fa que et passis d’estació de metro, que vulguis escapar-te de la vida diària per recuperar el llibre i que et sentis orfe quan no el tens a prop. El final de Cos només era digerible perquè m’esperava Los errantes, fins que vaig descobrir que es tractava del mateix llibre. Els asseguro que la quantitat d’anècdotes quotidianes relatades en petits fragments, o en narracions més extenses, tenen capacitat addictiva. En certs moments m’ha evocat les primeres lectures que feia d’adolescent, de les novel·les de Jules Verne o de clàssics russos. Tokarczuk té aquest do i el seu llibre m’ha recordat, sense rimes ni components fonètics, mètrics i musicals, els de la trilogia de Josep Pedrals, que és un escriptor que explica, així mateix, coses. També la força de Dovlàtov i Poe per les narracions seriades, que en el cas de Tokarczuk arriben a l’obsessió d’una manera divertida. Es nota que va debutar amb la poesia i que la seva extensa carrera s’ha mantingut gràcies a la fidelitat dels lectors, amb llibres ben diferents, però units pel miracle de l’amenitat.

Cos
Autora: Olga Tokarczuk
Editorial:
Rata
Preu:
19,85 euros

ron carter, mirall de gran jazz

Llegenda viva del jazz, el contrabaixista Ron Carter és un habitual dels nostres escenaris, que ha visitat amb assiduïtat des de l’any en què Miles Davis els va deixar penjats a Barcelona per un problema a la frontera amb els instruments. Ell mateix va abandonar el genial trompetista quan es va negar a utilitzar instruments elèctrics. Des d’aleshores, ha estat un dels músics amb més gravacions i col·laboracions. Sempre inquiet i disposat a introduir projectes acompanyat del seu contrabaix, Ron Carter ens proposa ara un quartet amb Renee Rosnes al piano, Jimmy Greene al saxo tenor i Payton Crossley a la bateria. L’escenari del selecte club Fasching d’Estocolm va recollir aquesta gravació del 7 de novembre del 2018, quan la banda va oferir un concert memorable, clàssic i ple de swing, on la improvisació també era fruït del ribot de quatre músics bregats en mil nits inspirades.

Foursight-Stockholm volum 1 ofereix set peces, una de les quals, Joshua, recuperada del seu estimat Miles Davis. El quartet ens regala un concert perfecte de jazz, ple de ritme i amb uns solistes que toquen com els àngels. Notes que el vehicle carbura i va sol per la carretera del cel. Mestre de la improvisació i amb una tècnica i sonoritat superiors, Carter ens porta pels seus gronxadors, on riem, volem i ens enamorem del vertigen.

Foursight-Stockholm 1
Autor:
Ron Carter
Discogràfica:
In+Out
Preu:
16 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor