Articles

Una diada amb incertesa

La diada d’estiu corre perill de no poder-se fer almenys a Barcelona per culpa dels rebrots, tot i que de moment ningú n’ha decidit la suspensió

CUES CONTROLADES
Les cues per demanar signatures als autors seran d’un màxim de 30 persones per a cada escriptor que signi llibres

No serà el mateix Sant Jordi de sempre; d’entrada, perquè el 23 de juliol no és el 23 d’abril meteorològicament parlant i, si en una diada normal la gent sortia a prendre el sol de primavera, enguany caldrà buscar ombres d’estiu. De llibres no en faltaran, tot i que hi haurà menys parades, i tampoc caldrà patir per obtenir la signatura de l’escriptor preferit, sempre que se segueixin escrupolosament les instruccions que ha aprovat el pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) a proposta del sector.

Es farà un perímetre de seguretat entre les parades i caldrà sol·licitar la signatura de llibres amb cita prèvia, a partir de dilluns 20 a les llibreries de confiança. Aquestes són dues de les mesures estrella d’aquest Sant Jordi estiuenc que arriba després de la impossibilitat de celebrar la diada amb normalitat el 23 de abril a causa del confinament per la pandèmia. Més regulacions: s’estableix un nombre màxim de trenta persones a la cua de signatures, que hauran de respectar la distància de seguretat.

El pla que ha estat beneït pel Procicat ha estat elaborat per la Conselleria de Cultura, la Cambra del Llibre –que inclou el Gremi de Llibreters de Catalunya, el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana– i també el Gremi de Floristes de Catalunya, un altre dels sectors clau cada Sant Jordi.

Per afavorir la màxima seguretat, el pla recomana la compra de proximitat, si pot ser al mateix municipi o barri per evitar desplaçaments.

La intenció dels organitzadors serà “controlar la delimitació de les zones de venda de llibres i roses, garantir el distanciament social i permetre realitzar controls de seguretat i d’higiene”, en paraules del Departament de Cultura. Tant en llibreries com a l’aire lliure, s’haurà de garantir la distància física interpersonal i l’ús de mascareta serà obligatori. A més, es controlaran els accessos als establiments, els fluxos de circulació i l’aforament per evitar aglomeracions. Les llibreries seguiran els protocols de la guia per a llibreries, que ja va ser aprovada pel Procicat fa setmanes com a condició per a la reobertura d’aquests establiments.

BARCELONA, CAPITAL

La capital del país serveix de model per a les altres poblacions de Catalunya quant a disposició de parades i qüestions operatives i logístiques. L’espai triat a Barcelona per ser l’escenari principal de la festa del llibre i la rosa seran els carrils centrals del passeig de Gràcia, que estaran tancats per controlar les entrades i sortides. L’espai es dividirà per trams que començaran a la plaça Catalunya i acolliran el màxim d’estands entre els que habitualment els tenen en el circuit del centre de la ciutat. Tot aquest espai es convertirà en “una zona absolutament perimetrada” per poder controlar l’afluència, l’aforament i el compliment de les distàncies de seguretat, segons hi afegeix el pla. També es permetrà que les llibreries tinguin una parada davant de l’establiment o a la zona més propera en cas que sigui materialment impossible parar davant de la porta.

Prenent com a referència el cas de Barcelona, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha tramitat 206 parades sectorials per a aquest any. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, l’any passat es van concedir més de 900 llicències per a la venda de llibres. És a dir, 700 parades que l’any passat eren al carrer el dia de Sant Jordi, el 23 de juliol no hi seran. Aquesta proporció es considera que podria ser similar a totes les ciutats i pobles del país que tenen costum de fer parades al carrer per la diada de Sant Jordi. D’altra banda, cada Ajuntament pot col·laborar a definir la diada al seu municipi i en cercar ubicacions òptimes per la seguretat.

Per afrontar la calor previsible durant la jornada, s’han previst permisos d’ampliació d’horaris per perllongar la festa en horari nocturn i també es podran habilitar para-sols en àrees de descans a les zones més concorregudes. Tot i l’estricte pla de contingència elaborat pel sector i visat pel Procicat, els llibreters i cal suposar que també els amants dels llibres i potencials compradors viuran amb l’ai al cor fins al mateix dia 23, ja que l’evolució de la pandèmia pot obligar a modificar les condicions de manera generalitzada o en llocs puntuals, depenent de la gravetat de la situació a mesura que es vagi acostant la da ta.En els últims dies ja s’han produït algunes baixes i, per exemple, a Figueres hi ha tres llibreries (La Ploma, L’Auca i La Bookman) que han renunciat a parar, mentre que les vuit editorials associades en el col·lectiu Llegir en Català (Alrevés, Birabiro, Edicions Saldonar, Les Hores, L’Avenç, Raig Verd, Sembra Llibres i Tigre de Paper, han anunciat “per responsabilitat”que no seran al recinte del passeig de Gràcia de Barcelona, com tampoc ho farà Malesherbes, i conviden els lectors a visitar les llibreries. A l’hora de tancar aquesta edició, algunes veus del govern, com la conseller Budó, ja advertien de la més que possible suspensió.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor