Articles

Cadàvers exquisits i monstruosos

Autors surrealistes com ara Duhamel, Prévert, Tanguy, Breton, Ernst, Calas..., van crear un joc de saló anomenat cadàver exquisit. Consistia a escriure un fragment de relat o de poema i que un altre n’afegís una part més. Així, tants participants com es volgués. La pràctica d’aquest sistema de creació col·lectiva també s’aplicava a dibuixos, sovint continuats sense saber fins al final què havien dibuixat la resta. El resultat eren uns monstres peculiars i divertits.

Tot això, alhora, és el que han versionat Mar Benegas i Ana G. Lartitegui a Monstruari culinari, afegint-hi una certa aroma dels famosos retrats amb productes de l’horta o amb flors de Giuseppe Arcimboldo (1527-1593).

Monstruari culinari és un joc interessant en què se suma text i il·lustració. El lector hi pot interaccionar fins a cansar-se, sol o en companyia d’altres. La creativitat queda limitada a canviar les opcions, no s’escriu ni es dibuixa. Però sempre es pot fer imitant el model i en uns papers a banda...

El funcionament és més senzill d’entendre que d’explicar: hi ha un cadàver exquisit (mai més ben dit, perquè està format per aliments i estris de cuina) dividit en quatre parts. Cada part té vint-i-dues opcions que es poden combinar aleatòriament donant com a resultat, segons càlculs de l’editorial, fins a 200.000 opcions de monstres de cuina. La cosa no acaba aquí. A la primera pàgina esquerra hi ha un poema fragmentat en què es descriu el primer monstre. Cada revers dels fragments dibuixats té el text que coincideix amb el dibuix que pertoca i això fa que el poema adapti la descripció del monstre que veiem. I és que la secció d’avui va de monstres variats.

MONSTRUARI CULINARI Text: Mar Benegas Il·lustració: Ana González Adaptació: Aurora Ballester Editorial: Combel Pàgines: 48 Preu: 14,90
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.