Articles

24. KMM “LA GENT NO PERDONA”

Dos detectius privats són els protagonistes de la sèrie KMM, que es va estrenar a TV3 el 9 de gener del 2012. L’un és Josep Solé (Jordi Martínez) i l’altre és Carles Moreno (Marc Cartes), socis d’una petita agència que investiga estafes, irregularitats, algun assassinat resolt d’ofici i, sobretot –i ja n’estan cansats–, infidelitats matrimonials.

Solé, el detectiu més gran, havia arribat a jugar un partit de copa amb el primer equip del Barça, però una lesió el va apartar dels terrenys de joc. El soci li diu Kubala. Està casat amb la Rosa (Àgata Roca) i té dos fills: el Pol (Arnau Fernández), petit, i la Sara (Clara de Ramon), adolescent. Moreno és un tarambana: surt de nit, dorm poc... Porta bigoti i barba de quatre dies. És el campió dels ex: expolicia, exmarit i, si fos per la seva exdona, l’Eva (Olalla Moreno), també seria expare. És un perdedor. El van expulsar del cos de policia per agredir un empresari de qui sospitava que era assassí i narcotraficant. Li diuen Charly.

A partir del primer capítol entra en escena l’Helena Manchón (Nuria Gago). És jove i intel·ligent, ha estudiat medicina perquè els seus pares ho volien, però també ha acabat criminologia (primera de la promoció) i ha fet un màster a Boston. Demana fer pràctiques a l’agència Solé Moreno. Té intuïció i contactes.

En aquesta sèrie hi ha una referència futbolística a una famosa davantera del Barça de les Cinc Copes, amb Basora, César, Vila, Kubala i Manchón. Ja se’n parla al primer capítol. Moreno va jugar només tres partits aquella temporada, però Joan Manuel Serrat el va fer sortir a la cançó Temps era temps en lloc del pobre Vila. Les inicials de “Kubala, Moreno, Manchón” responen a la sigla KMM.

Cada capítol inclou més d’una trama, que afecta els protagonistes i, de passada, els familiars o els coneguts dels protagonistes. De frases mítiques en diuen unes quantes, sobretot el Kubala, lligades al que investiguen i, alhora, a la seva vida personal. És ell qui diu que “no es pot canviar el món..., però de tant en tant es pot arreglar el pati de casa”. I també: “Tothom es mereix una segona oportunitat.” “No n’hi ha prou d’haver estat a la presó. La gent no perdona.” Ho diu en relació amb un client de l’agència i també perquè la dona del Kubala no li perdona una mentida.

La Manchón, més reservada, també en deixa anar alguna. Resulta que el germà autista d’una de les persones que investiguen a l’agència recorda el resultat i la davantera de l’únic partit en què va jugar Josep Solé. Barça-Castelló, 3-0. “Sempre hi ha algú que et recorda.”

La Marga (Francesca Piñón) és l’administrativa de l’agència. Davant de dos currículums similars, diu que s’ha d’aplicar “la quota”. “Quina quota?”, li pregunta la Manchón, aquí poc perspicaç. “La quota femenina...”

En tot cas, el lema de Kubala li serveix per anar per la vida: “No hi posis la cama, si no fa falta..., però si l’hi poses, fes-ho amb força perquè no te la trenquin.”

KMM va tenir 39 episodis repartits en tres temporades. Algunes televisions foranes en van comprar els drets.

L’apunt

KMM es va emetre el 2016 als Estats Units, a VME, una cadena de televisió en espanyol d’Amèrica. Naturalment, causa un cert impacte sentir el Jordi Martínez dient a la Manchón “oye, tú eres una testaruda, no?” i el Marc Cartes queixant-se amb accent de Veneçuela: “Ya sabes lo que pienso de estos prosedimieeentos...

EL RECORD

L’estructura de la sèrie va permetre l’aparició de molts personatges secundaris i, per tant, de molts actors i actrius d’anomenada: Amparo Moreno, Francesc Orella, Ramon Madaula, Joan Carreras, Isabel Rocatti, Albert Pérez, Mingo Ràfols, Àlex Casanovas, Montse Pérez, Margarida Minguillón, Victòria Pagès, Carme Pla, Òscar Intente... I també Jordi Banacolocha, que va fer de conductor d’autobús. Però alguns ni tan sols surten a la fitxa tècnica de la sèrie. Per exemple, la Montserrat Carulla va sortir al primer capítol de KMM fent de la senyora Remei.

OH!

La cançó de capçalera va ser Nedar a contracorrent, de Mazoni, amb música de Jaume Pla. La lletra, també seva, era molt reeixida: “Ets un peix en aigües turbulentes, però no et fa por nedar a contracorrent. Al cap dels anys t’has adonat que l’èxit és la suma dels intents. Sense arribar a desesperar-te, amb la il·lusió del primer dia, com un expert malabarista de les mentides i els secrets, mentre la vida i la feina es confonen en un misteri més”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor