Lletres

Hi serem tots

A La Setmana del Llibre en Català, hi seran representats per primera vegada segells editorials de tots els territoris de parla catalana

RECONEIXEMENTS
El Premi a la Trajectòria serà per a l’escriptora Mercè Ibarz, i el de Difusió, per al músic Roger Mas

Segells editorials de tots els territoris de parla catalana seran representats per primera vegada a La Setmana del Llibre en Català, el gran festival que posa a cara a cara lectors, editors, llibreters, autors, traductors i il·lustradors i que marca la represa literària després de les vacances d’estiu. La que serà la 41a edició tindrà lloc del 8 al 17 de setembre, com els darrers tres anys, al moll de la Fusta de Barcelona. A Catalunya, el País Valencià, Andorra i les illes Balears s’afegeix enguany Catalunya Nord, que hi serà present amb una caseta pròpia, liderada per la Llibreria Catalana de Perpinyà. “Ara sí que podem dir que La Setmana reuneix tot el conjunt de producció editorial en català”, va dir la directora de La Setmana, Cristina Domènech, durant la presentació de l’edició d’enguany. Per a Domènech, l’objectiu de la iniciativa és mostrar tota la riquesa i dimensió dels llibres en català: “No només hi haurà literatura, sinó també llibres de cuina, de viatges i guies de natura.” “Aquest fet reforça la idea que La Setmana és l’espai de referència de l’edició en català”, assenyalen els organitzadors, Editors.cat. L’any passat, per La Setmana hi van passar més de 50.000 visitants i es van facturar més de 652.000 euros en llibres.

L’espai del moll de la Fusta creix enguany fins a arribar al seu límit, amb més de 7.000 metres quadrats, on se situaran 287 expositors, una xifra rècord que es reparteix entre 244 segells, 20 llibreries, 10 institucions, 1 distribuïdora, 9 universitats i 3 associacions. En aquest gran espai, hi haurà tres escenaris per a joves i adults, l’espai familiar –amb escenari, racó de lectura i zona de tallers–, dos punts de descans i lectura, una zona de bar i la gran carpa de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), on també s’organitzaran algunes activitats. També hi haurà un mòdul expositiu que comissaria la Institució de les Lletres Catalanes, que aquest any albergarà una exposició metaliterària sobre el fet creatiu que posarà en diàleg catorze parelles d’escriptors i il·lustradors. Una altra novetat serà l’Off Setmana, el nou espai per a la gravació ininterrompuda de pòdcasts enfocats al món del llibre.

El pregó inaugural d’aquesta 41a edició anirà a càrrec del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2023, Josep Piera. En els deu dies de La Setmana es presentaran 125 novetats literàries d’adults, joves i infants, amb les quals s’obre la temporada de tardor. Les presentacions tindran diversos formats: converses autor-editor, entrevistes a autors, taules rodones, recitals i, fins i tot, presentacions en format free-style. Entre les novetats que s’hi presentaran (a les planes següents en poden veure una selecció) hi ha les de Carlota Gurt, Biel Mesquida, Oriol Molas, Ramon Vilaró, Salvador Vergés, Jordi Llavina, Dolors Bramon, David Nel·lo, Carme Ripoll, Roger de Gràcia i Andreu Martin. També es parlarà de recuperacions (Narcís Oller, Jaume Roig, Anaïs Nin, Joan-Lluís Lluís, Joyce Carol Oates i Anna Murià) i es presentaran llibres d’autors que han estat guardonats amb algun premi literari aquest any 2023 (Marta Marín-Dòmine, Sònia Casas, Mar Bosch, Gemma Ruiz, Gemma Ventura i Andreu Claret)

Moltes activitats relacionades amb les lletres catalanes ompliran el moll de la Fusta. En aquesta edició, es comptabilitzen més de 300 propostes, entre taules rodones, concerts, recitals, presentacions, converses... Com és habitual, La Setmana comptarà amb la presència de quatre autors internacionals. En l’apartat de ficció, seran l’autora sueca Karin Smirnoff (Umeå, 1964), escollida per continuar les novel·les de la sèrie Millenium, de Stieg Larsson, i la coreana Han Kang (Gwangju, 1970), que publica nou llibre amb La Magrana, La classe de grec (i que serà entrevistada per Anna Guitart). Com a representants de la no ficció, hi haurà Roger Griffin (Gran Bretanya, 1952), professor titular d’història contemporània de la Universitat de Oxford i tota una autoritat sobre feixisme, que entrevistaran al matí d’Òmnium Cultural amb motiu de la presentació del seu llibre Feixisme (Tibidabo), i Rob Riemenn (Països Baixos, 1961), escriptor, assagista i filòsof holandès, que presentarà el seu nou títol, L’art d’esdevenir humà. Quatre estudis (Arcàdia).

Algunes de les activitats es presentaran agrupades en blocs temàtics. Per exemple, la tarda del dimecres 13 es dedicarà a les traduccions, amb actes com ara la presentació de la traducció de Muriel Spark (La Breu Edicions) per part de Míriam Cano, una taula dedicada a la traducció del còmic organitzada per l’Associació de Professionals de la Traducció i la Interpretació de Catalunya (APTIC) i un altre acte dedicat a la traducció de Dovstoievski (Edicions del Cràter i Angle Editorial), amb el traductor Miquel Cabal. Clourà la tarda l’acte en què els quatre finalistes del Premi PEN Català de Traducció 2023 defensaran els seus treballs. Tal com es va fer l’any passat, La Setmana obrirà tot el dia, i dedicarà els matins laborables a diversos col·lectius amb una programació especial: el matí de les biblioteques, el matí de les escoles, el matí d’Òmnium cultural i el matí de jocs i paraules.

PREMIS

El Premi Trajectòria, que Editors.cat lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana amb una trajectòria destacada, s’entregarà a l’escriptora Mercè Ibarz (Saidí, 1954), “autora d’una obra única en la nostra literatura, pionera en molts camps: en la fusió de gèneres i de disciplines –el cinema, els còmics, les històries orals, la novel·la, el periodisme, la música, la foto, l’assaig, la pintura...–, en portar a la narrativa els canvis en el món rural de les darreres dècades, i en la introducció del jo”, segons va valorar el jurat. Durant l’acte de presentació de La Setmana, l’autora va agrair el reconeixement i va assegurar que “escriure és una cursa de fons”. El premi consistirà en una obra cedida per l’artista Ramon Enrich. I s’entregarà un segon guardó: el de Difusió, que reconeix una personalitat que hagi contribuït a la divulgació i projecció de l’edició i la literatura en català en el seu espai professional. En aquesta edició, el premi s’atorgarà al músic Roger Mas, “per la seva tasca incansable els darrers anys per la promoció de la literatura catalana”, interpretant poetes com ara Jacint Verdaguer, Joan Maragall i Miquel Martí i Pol.

“Reivindiquem La Setmana com la festa del sector”, destaca la directora, Cristina Domènech. Per a ella, la programació és una “gran vàlua” per donar a conèixer el llibre en català arreu del món. La Setmana s’alça com un gran espai de reivindicació del llibre com a origen d’altres expressions artístiques i culturals i, tal com recorda el lema d’aquesta edició, On tot comença, totes les històries comencen en un llibre: “És de la paraula escrita, dels llibres, d’on surten totes les històries i reflexions que, en altres formats, arribaran a tots els públics.” I justament això és el que se celebra enguany: “Que el llibre és l’origen i que La Setmana és on tot comença.” “A partir del llibre surten pel·lícules, obres de teatre i sèries de televisió”, recordava Domènech.

Barcelona passarà enguany el relleu a Lleida: La Setmana donarà el tret de sortida d’un nou esdeveniment del llibre en català, Sant Miquel de les Lletres, que tindrà lloc del 18 al 24 de setembre a la ciutat de Lleida. Està organitzat per la Fundació Horitzons 2050, amb un comitè organitzador presidit per Antoni Gelonch.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor