Música

Novetat discogràfica

El rap de la senzillesa

Kovitch reivindica l’ànima mestissa del hip-hop amb arguments de pes: “El hip-hop sempre s’ha nodrit d’altres estils, com ara el jazz, el funk i el soul, a través de samples d’altres cançons.” I ell ho sap bé, perquè no és nou en això del rap; són molts anys, de manera més pública primer amb el grup Homes Llúdriga, ja dissolt, i ja en solitari amb l’àlbum Perder el tiempo (2017), l’EP Flâneur (2021) i, aquest any, amb un nou disc de llarga durada, Simplifica, editat el juny passat pel segell Delírics. Són deu nou temes en què el català és majoritari en les lletres, una tendència que ja va insinuar a Flâneur, sempre en convivència amb el castellà –“soc bilingüe 100%, els meus pares són del sud”– i, puntualment, el francès, com a reconeixement al hip-hop del país veí com una de les influències reconegudes d’aquest raper de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental) que ha col·laborat amb Valtònyc o Lágrimas de Sangre.

Per què Simplifica? “Perquè jo ja tendeixo habitualment a donar moltes voltes a les coses. I el títol és un missatge per a mi i per als que són com jo: les coses són més senzilles del que sembla”, explica Kovitch, que ho reafirma a la cançó que obre el disc, Les millors coses, triada també com a primer single, amb un videoclip dirigit per Pol Fuentes. Yaron Hurter Weida i Pau Escutia han produït Simplifica, una bona amalgama d’estils diversos en bona convivència. “Jo soc un MC de la vella escola, però mai no he volgut presentar-me com si fos un raper del Bronx o de Brooklyn, perquè no és el que jo soc. A més, els anys que vaig passar amb Homes Llúdriga em van servir per evolucionar i obrir la ment a sonoritats més properes al soul i al R&B. Ara, en solitari, estic seguint la mateixa línia, però barrejant-hi encara més coses: la salsa, la cúmbia, la música electrònica...”, explica Kovitch. “Continuo sent un MC, un raper, però també celebro que l’escena s’hagi diversificat tant, encara que el concepte urban no m’agradi gaire.”

Tornant a la llengua, Kovitch recorda que, quan ell s’estava formant com a raper, aquí es feia molt poc hip-hop en català, amb rares excepcions com At-Versaris. “Llavors el rap en català era una cosa novedosa que necessitava visibilitat. L’escena actual és hereva d’aquells pioners i jo, que soc una mica més gran que la majoria de rapers que estan fent coses ara, no estic ni en una posició de rap purista ni tot el contrari”, argumenta Kovitch, que en aquest punt de la seva història pot afrontar una cançó d’amor en tota regla, com Al teu costat, just abans d’entrar de ple en el dancehall jamaicà de Foc i fum, on col·laboren Las Bajas Pasiones, i endinsar-se sense complexos en els ritmes llatins d’ Escolta , amb uns petita pulla a J Balvin inclosa. Els arranjaments de guitarra que sonen al llarg de tot el disc i li donen un regust diferent estan signats per UnderResistanz. La suma de tots aquests ingredients converteixen Simplifica en un disc imprescindible en qualsevol festa d’aquest estiu, per fer ballar tothom i recordar que no és bo complicar-se la vida .

SIMPLIFICA Intèrpret: Kovitch Discogràfica: Delírics Xarxes socials: instagram.com/kovitch_oficial/ facebook.com/kovitch.music/
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor