Lletres

Animals i tocs de ciència

Una de les moltes i greus conseqüències de la degradació de la Terra a què els humans estem empenyent és l’extinció d’espècies animals. D’acord que en algun cas, com passa amb els sempre atractius dinosaures –caldria estudiar el motiu de l’admiració que desperten en els més petits–, els humans no en tenim cap culpa.

Avui parlem d’animals en extinció, de ja extingits com els dinosaures, d’animals de granja, d’efectes de l’eco en l’ego i de com dormen tota mena d’animals. Presentem cinc àlbums que tenen de protagonistes animals variats i en què, a més, hi ha un fons científic més prim o més contundent.

El títol destacat és Extintopèdia, dels autors italians Serenella Quarello i Alessio Alcini, que ofereix desenes d’il·lustracions realistes, amb tota mena de detalls i de molta qualitat, bàsicament fetes amb llapis i amb algunes aportacions de color, també de llapis.

Actualment, segons llegim en aquest àlbum, hi ha unes 32.000 espècies de peixos, 7.300 d’amfibis, 10.700 de rèptils, 10.400 d’aus i 5.500 de mamífers. A més d’uns quants milions d’invertebrats diferents, un milió dels quals són insectes. Com sol passar amb les macroxifres, vist així, tampoc sembla que hi hagi poques espècies, és cert. El problema és que la caça indiscriminada, gratuïta, el canvi climàtic, la desforestació i les diverses menes de contaminació van restant espècies i “fins i tot l’animal més desconegut fa més ric i bell el nostre planeta”.

El llibre ofereix un molt interessant viatge per descobrir alguns dels animals que ja no existeixen, altres que estan en risc de desaparèixer, secrets sobre la taxidèrmia, animals que es donaven per extingits i van ser recuperats, d’altres d’estranys... Una invitació a fer la nostra contribució per protegir les espècies en risc d’extinció.

extintopèdia Text: Serenella Quarello Il·lustració: Alessio Alcini Traducció: Pau Sanchis Editorial: Animallibres Pàgines: 56 Preu: 17,95
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor