Pantalla

En sèrie

CRISI DELS QUARANTA

La plataforma Disney+ s’està convertint en una cosa més que el magatzem dels seus clàssics i dels universos de Pixar, Star Wars i Marvel. La seva aposta per les sèries va més enllà amb propostes fabuloses com The Bear, Only murders in the building o Atlanta, per posar tres exemples diferents que poden captivar un públic molt més enllà dels dibuixos animats o els efectes especials. Aquesta tardor, la que s’està guanyant el favor de la crítica i els espectadors és Fleishman is in trouble, una minisèrie de vuit capítols que porta a la pantalla la novel·la del mateix títol de Taffy Brodesser-Akner, una periodista i escriptora de Nova York que va ser freelance abans de passar a la plantilla de The New York Times, on es va especialitzar en publicar perfils de personatges famosos. La història que ara s’ha convertit en sèrie va ser la seva primera novel·la, publicada el 2019 amb un èxit important. El personatge principal és el Fleishman del títol, en Toby, un home que ja ha superat els 40 anys i que s’acaba de divorciar. Al primer capítol el veiem gaudint de la seva nova situació, aprofitant una aplicació de cites per tenir aventures amb dones, tot el contrari del que li passava quan era jove i no tenia sort a l’hora de lligar. La seva situació, que sembla idíl·lica però no ho és tant, canvia de cop quan l’exdona li endossa els dos fills, de 7 i 9 anys, un dia abans del previst, amb l’excusa que ha de marxar a un retir de ioga. El problema és que després no torna a recollir-los quan toca, i desapareix misteriosament.

En tota la història l’espectador pot escoltant una veu en off que acosta les imatges a la literalitat de la novel·la original i que posa un contrapunt dramàtic a tot el que va passant. En Toby està interpretat per un magnífic Jesse Eisenberg (que va ser nominat a l’Oscar per fer de Mark Zuckerberg a The Social Network, i a qui mai agrairem prou haver deixat en ridícul Pablo Motos a El Hormiguero). El seu personatge és un hematòleg de prestigi que intenta acontentar tots aquells que depenen d’ell. Però no és cap heroi, i també falla. Com tota l’espècie humana, no deixa de ser un tipus contradictori, meravellat per la possibilitat de tenir sexe amb moltes dones i, al mateix temps, traumatitzat perquè troba a faltar la seva ex, la Rachel. Aquest personatge, que no surt gaire en pantalla però que resulta omnipresent, està interpretat per Claire Danes, una actriu que amb aquest treball ha aconseguit girar full completament de la Carrie de Homeland i ser novament nominada als Emmy. La Rachel és una dona ambiciosa i condescendent, que ha aconseguit triomfar com a representant teatral deixant de banda la seva família. O almenys així és com la veu en Toby, que finalment s’haurà de preocupar per aclarir el misteri de la seva desaparició. I això també vol dir buscar una explicació al seu fracàs matrimonial. Tan important com la relació entre en Toby i la Rachel és la relació d’en Toby amb la Libby –la gran amiga de joventut, amb qui reprèn el contacte i que resulta ser la propietària de la veu en off– i amb en Seth, un altre amic proper i un suposat expert en dones. Amb uns diàlegs molt aguts, aquest drama amb tocs d’humor enganxa sobretot perquè trenca molts clixés sobre el matrimoni, el divorci i la maternitat.

FLEISHMAN IS IN TROUBLE
Plataforma: Disney+
Creadora: Taffy Brodesser-Akner
Protagonistes: Jesse Eisenberg, Claire Danes, Lizzy Caplan, Christian Slater, Adam Brody
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor