Articles

Fira literària d’hivern

El Sant Jordi de Nadal, la fira literària d’hivern que el dissabte 2 de desembre arribarà a la desena edició, reunirà alguns dels noms destacats de les lletres catalanes a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. La jornada està organitzada pel club TRESC

UN REFERENT
“El Sant Jordi de Nadal és un referent dins del sector i esdevé la cita literària més important i multitudinària de l’hivern”

És el darrer gran espai de trobada de l’any entre autors, editors, llibreters, crítics literaris i lectors. Després de les grans diades de Sant Jordi, a l’abril, i de la Setmana del Llibre en Català, al setembre, a les acaballes de l’any queda un tercer puntal per al foment de les lletres: el Sant Jordi de Nadal, la fira literària d’hivern que organitza cada any la comunitat de cultura TRESC. Enguany tindrà lloc el dissabte 2 de desembre, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona, i té la singularitat que és la desena edició. Deu anys d’una cita que contribueix a l’objectiu general del sector d’intentar desestacionalitzar la venda de llibres en català i que en aquest cas se situa a les portes de les festes de Nadal, en què el llibre com a regal o com a company per a les vacances d’hivern pren més volada.

Com cada any, la cita reunirà algunes de les figures més destacades del sector, amb les seves respectives novetats literàries. Entre aquestes, hi haurà una bona llista de cares conegudes: Xavier Bosch (amb la seva darrera novel·la, 32 de març), Clàudia Pujol (Els casos més impactants del forense Narcís Bardalet), el periodista i actor Roger de Gràcia (Digue’m boig, en què explica per primera vegada la depressió que pateix), Jaume Copons i Liliana Fortuny (autors de la col·lecció L’Agus i els monstres), Sílvia Cantos (Ferides), la cuinera Carme Ruscalleda (La paella pel mànec), Maria Barbal (amb el recull Tots els contes), Sílvia Soler (Estimada Gris), Marta Orriols (La possibilitat de dir-ne casa), Xavier Álvarez Llaberia (El confident) i el cantant de trap català Lildami, que debuta en el món literari amb el seu primer llibre, Mira’t bé, entre molts d’altres. L’artista i creadora de contingut Mara Jiménez (@croquetamente__), que dedica la seva labor a l’activisme contra la grassofòbia i a la divulgació sobre salut mental, també serà al Sant Jordi de Nadal per presentar els seus llibres Acepta y vuela i Más yo que nunca. Al matí, Mara Jiménez signarà llibres, al costat d’altres autors com Abraham Orriols i Dàmaris Gelabert –que presentarà el seu nou llibre Els Mosquits en format de contacontes musical).

FESTIU I FAMILIAR

“Petits i grans podran descobrir novetats literàries, assistir a presentacions de llibres i taules rodones, aconseguir la signatura dels seus autors preferits, participar en tallers infantils o gaudir de música en directe i de les millors propostes gastronòmiques en un ambient familiar i festiu”, assenyalen els organitzadors. El Sant Jordi de Nadal (inicialment se celebrava amb el nom de Mercat de Nadal del Llibre) ha comptat amb una mitjana de 10.000 inscrits cada any, que han consolidat aquest esdeveniment “com a referent dins del sector” i han fet que hagi esdevingut “la cita literària més important i multitudinària de l’hivern”.

Signatura de llibres a banda, entre les activitats programades a l’antic complex industrial destaca la representació de l’espectacle teatral Epitafi del rector de Vallfogona, dirigit per Joan Rosich i amb la participació de Joan Codina i Berta Giraut, i que és una producció de la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar l’any del Rector de Vallfogona. També hi haurà taules rodones: una sobre True crime i novel·la negra, en què la periodista Mayka Navarro (autora del llibre Desmuntant el crim perfecte), conversarà amb Xavier Àlvarez i Clàudia Pujol sobre els seus llibres dedicats a aquesta temàtica. Una segona taula sobre dramatúrgia, amb Iván Morales, Joan Yago, Marta Buchaca i Gonzalo Gómez, moderada pel periodista Jordi Bordes, de Recomana, col·laborador de La República. I un debat sobre cinema i sèries, amb el periodista i crític cinematogràfic Alejandro G. Calvo i l’actor Guillem Fernández.

Una altra proposta és la xerrada sobre gastronomia mediterrània per engrescar el públic a convertir-se en “cuinetes” a través d’un consum saludable, responsable i de proximitat, amb Carme Ruscalleda, Arnau Paris, Ada Parellada i moderada per Judith Càrlix.

Tallers de cançons, poesia i jocs de falda; contacontes amb Quim Farga per parlar de la intel·ligència artificial (i una altra sessió a càrrec d’Oriol Sardà i Gisela Llimona), i una sessió de discoteca al migdia amb DJ Neptik són algunes de les altres activitats que s’aniran succeint al llarg de tot el dissabte (enguany el Sant Jordi de Nadal només dura un dia, a diferència d’altres edicions en què s’havia allargat durant els dos dies del cap de setmana). El concert de fi de festa, a les vuit del vespre, anirà a càrrec de Dan Peralbo i el Comboi, que presentaran el seu últim treball discogràfic, Cosa Fina,

L’accés al recinte de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm és gratuït i obert a tothom, tot i que, per qüestions d’aforament, és necessària la inscripció prèvia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor