Opinió

Sobirania energètica

Aquest Nadal he tingut l’oportunitat de visitar l’EspaiZero, el primer edifici 100% renovable de Catalunya i de l’Estat. No està situat en cap dels clústers high tech barcelonins, sinó al carrer Bòsnia, número 6-8, d’Olot. Un edifici que ja va ser elegit tenint en compte la bona orientació i la possibilitat d’implementar-hi sistemes d’eficiència energètica.

A Franc Comino, el seu promotor, no li va ser fàcil convèncer la trentena de veïns de la necessitat de col·locar una estació meteorològica i plaques solars al terrat, d’excavar tres pous de 160 m al pati per aconseguir energia geotèrmica, d’instal·lar acumuladors d’aigua i bateries elèctriques… perquè la seu de la seva empresa pogués esdevenir energèticament autosuficient. Després de divuit reunions, però, els va vèncer per esgotament.

Un temps després, va rebre la visita d’un inspector d’Endesa que es va limitar a canviar el comptador, estranyat que el consum energètic de Wattia Innnova fos tan baix. En la visita següent, va ser el mateix inspector en cap d’Endesa a Catalunya qui s’hi va aproximar per intentar descobrir com s’ho feien per aconseguir energia a un cost vorejant el zero. I Comino no va tenir cap inconvenient a mostrar-li les entranyes del sistema.

Des d’aleshores, no han tingut mai més cap inspecció i les múltiples visites que reben en el showroom són de burgesos barcelonins que els encarreguen l’ecoreconversió de les seves residències, de col·legis que volen una classe de sostenibilitat aplicada i d’enginyers, empresaris i polítics que tenen interès a saber que s’està coent en aquest laboratori viu. L’últim projecte –gràcies a l’associació amb l’elèctrica Bassols–, ha estat la creació de WeBatt Energia, una empresa dedicada a la instal·lació de bateries elèctriques intel·ligents per a ús domèstic amb l’objectiu de fomentar l’autoconsum energètic a les llars.

Surto de l’edifici amb la idea que Comino és un crac i que la imprescindible (i urgent) transició energètica cap a les renovables passa per Olot i per EspaiZero.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor