Opinió

Feina feta i feina per fer

Internatio-nal Trial Watch fa una nova crida a fer donacions per continuar la feina fins al final del judici

Des de l’inici del judici i fins avui, International Trial Watch s’ha consolidat com una plataforma independent –conformada per un conjunt d’entitats dedicades a la defensa dels drets i les llibertats– amb la finalitat de gestionar i facilitar la presència d’observadors estatals i internacionals al judici per l’1 d’octubre.

Des de la Plataforma International Trial Watch, hem estat presents en les sessions del judici contra líders socials i polítics encausats amb més de trenta observadors internacionals de quatre continents: Europa (Itàlia, França, Holanda, Bèlgica, Dinamarca, Suïssa i Anglaterra), Amèrica (Estats Units i Argentina), Àsia (Turquia, Índia) i Àfrica (Malawi). A més, la missió d’observació ha comptat, fins avui, amb la presència d’una desena de professors de les universitats de Sevilla, Barcelona, València, Jaén i el País Basc. La tasca d’observació duta a terme, doncs, tant per part dels observadors com dels mateixos membres de la plataforma –juristes i experts en drets humans–, han permès realitzar un balanç de les vulneracions de drets detectades durant el desenvolupament del judici.

Des de la plataforma seguim remarcant la importància de mantenir la nostra independència política i econòmica per tal de desenvolupar la labor d’observació des d’una òptica imparcial i amb el major rigor possible. És per aquest motiu, que la plataforma desenvolupa la tasca d’observació únicament i exclusivament en base a donacions de la ciutadania. Fins al moment, les donacions han estat fonamentals per possibilitar la presència d’observadors, així com de professors catedràtics estatals, els quals han tingut cobertes les dietes i l’allotjament, però que no han rebut retribució salarial de cap tipus, ja que els observadors assisteixen al judici pel seu compromís amb els drets humans. Les valoracions que fan són recollides per part dels portaveus de la plataforma en els comunicats setmanals que es realitzen sobre el desenvolupament del judici. La tasca de la plataforma possibilita, a més, que els observadors tinguin l’acompanyament i les eines necessàries per poder complir el seu objectiu. S’ha habilitat un espai per al seguiment del judici a Madrid, on es disposa de traducció simultània quan és necessari i on es proporciona als observadors tota la informació i la documentació requerida per tenir una contextualització general i entendre el procés que analitzen.

Al mateix temps, hem dut a terme –i seguirem facilitant– reunions amb la fiscalia. Es tracta d’una petició que fan els mateixos observadors i professors acadèmics per poder contrastar la informació amb totes les parts amb l’objectiu de millorar la seva tasca d’observació. Cal destacar, que des de la plataforma també ens encarreguem de la redacció d’uns informes complets en base al seguiment que fem de totes les sessions del judici, els quals posem a disposició pública a través del web i a partir dels quals es generarà un document que agruparà tot el seguiment diari del judici amb detall, de manera completa i rigorosa.

Actualment, des de la plataforma estem treballant en el desenvolupament de tres informes finals. El primer serà un informe preliminar sobre el judici oral amb una classificació de possibles vulneracions de drets amb l’objectiu de donar una resposta ràpida per part d’ITW just després de la finalització del judici oral. D’altra banda, es farà un informe acadèmic tant de la instrucció, com del judici oral i la sentència, en què s’analitzaran tant drets processals com materials des de les perspectives penal, processal i constitucional. D’aquesta manera, es pretén visualitzar el seguiment realitzat per part dels diferents acadèmics de l’Estat espanyol i donar eines per a una anàlisi detallada del cas.

Finalment, es realitzarà un informe internacional que visualitzarà una resposta comuna de les organitzacions internacionals que han fet observació. Es difondrà a òrgans internacionals de drets humans, com ara les Nacions Unides, així com a l’opinió pública i a la societat civil internacional. ITW, per tant, fa una nova crida perquè la ciutadania faci donacions per poder seguir desenvolupant la tasca d’observació i elaboració de material i documentació amb el màxim rigor i qualitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor