Opinió

EL COGNOM DEL CAPITÀ GENERAL

Domènec Batet ha passat a la història com el capità general que va reprimir la revolta del 6 d’octubre del 1934. Allò que és molt menys conegut és que, paradoxalment, es tractava d’una persona que generava un profund recel entre els polítics i els militars conservadors. El ministre de la Guerra que hi havia en aquell moment, Diego Hidalgo, explica: “Només d’assumir el càrrec, ja em pressionaven perquè substituís al general Batet com a capità general [de Catalunya].” I, a les seves memòries, un altre ministre, en aquest cas el de Comunicacions, César Jalón, revelava que el matí del 6 d’octubre es va convocar un Consell de Ministres extraordinari per tal d’analitzar la situació i prendre mesures. En aquells moments, alguns membres de l’executiu van proposar “enviar a Barcelona el general Franco o el general Goded o tots dos”. I, quan es va posar al damunt de la taula el nom de Domènec Batet, bona part dels ministres van mostrar el seu desacord. I ho van justificar d’aquesta manera tan sorprenent: “El general Batet, pel seu cognom català i les seves relacions, sospitosament amistoses, amb els directors del tinglado separatista, no inspirava a tots els membres del govern la confiança que reclamava un cas tan delicat.”

També és veritat, però, que el cognom i les suposades simpaties polítiques de Domènec Batet no eren un problema per a tothom. I que hi havia qui ho interpretava de manera diametralment oposada. El president de la República, Niceto Alcalá-Zamora, considerava que “la condició de català i versemblantment de catalanista de Batet revalorava encara més la seva conducta”. I fins i tot el qualificava com “el general espanyol que en el darrer segle i quart havia prestat un major i més estimable servei a Espanya”. Al final, es va imposar el criteri del titular de la Guerra i el del president del Consell de Ministres, Alejandro Lerroux, i es va mantenir Batet al capdavant de la Capitania de Catalunya. Tanmateix, en aquella mateixa reunió, es va donar via lliure al general Francisco Franco per tal que dirigís la repressió a Astúries i hi portés les tropes de la Legió i de Regulars des del Marroc, amb la qual cosa es va produir un autèntic bany de sang.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor