Opinió

A fons

QUAN ARRIBARÀ EL TURISME ESTRANGER?

Catalunya va rebre 19,4 milions de turistes estrangers el 2019
El sector ja no demana ajudes, sinó directament el rescat

La covid segueix, tot i que els indicadors milloren lentament a Catalunya. Amb l’augment de persones vacunades –el 24% ja té la primera dosi i el 10% la segona–, tenint en compte que durant el mes de maig augmentarà previsiblement l’arribada del nombre de vaccins, ja es comença a veure la llum al final del túnel. I, paral·lelament, molts sectors econòmics durament tocats els darrers catorze mesos ja es van preparant per avançar cap a la normalitat. Un dels més afectats, el de la restauració, ja podrà obrir els seus locals també per poder servir sopars a partir del 10 de maig. El món cultural està accelerant i ja es parla de la possibilitat de poder assistir a concerts en les properes setmanes, encara que sigui amb precaucions. I el món de l’esport tampoc es vol quedar enrere, com el futbol, que ja negocia permetre l’entrada d’espectadors al estadis algunes jornades abans d’acabar la lliga.

Tot i així, el turisme, un dels sectors més tocats i enfonsats a casa nostra per la pandèmia, de ben segur que serà el darrer a posar-se en marxa. Per situar el seu potencial, cal dir que Catalunya va rebre 19,4 milions de turistes estrangers l’any 2019, una dada que va suposar l’ingrés de 21.360 milions d’euros. El sector representa un 12% del nostre PIB, i en zones com la Costa Brava pot arribar fins al 20%. No cal dir que l’any passat, com a conseqüència del coronavirus, els números van ser nefastos i que en l’actualitat, després de tants mesos amb hotels tancats i línies aèries sense activitat, la situació està al límit. A tall d’exemple, el sector hoteler de Barcelona ha perdut en els últims quinze mesos de pandèmia prop de 2.100 milions de facturació, la qual cosa suposa el 95% del total. A més, les agències de viatges reclamen la creació d’un fons de rescat per afrontar la falta d’ingressos i els impagaments que pateix el sector des de l’esclat de la pandèmia. Segons dades de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades, els impagaments per part dels proveïdors arriben fins als 150 milions d’euros, la majoria procedents de companyies aèries. El president de la patronal, Martí Sarrate, durant la seva compareixença dimarts al Congrés dels Diputats va dir: “La situació és tan greu que ja no demanem ajudes, sinó que demanem un pla de rescat.”

L’arribada de l’estiu, la decisió de Grècia de voler aixecar les restriccions d’entrada al país a partir del 14 de maig i la confirmació, per part de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen –en una entrevista a The New York Times diumenge passat–, que la Unió Europea permetrà als ciutadans estatunidencs que estiguin vacunats entrar a Europa, han estat els tres elements que han detonat un nou embat del sector turístic perquè Catalunya i l’Estat espanyol no perdin la batalla per captar el turista vacunat i el que, sense estar-ne, pugui acreditar fàcilment que està lliure de covid. “Els vint-i-set estats membre acceptaran de manera incondicional tothom que s’hagi vaccinat amb models aprovats per l’Agència Europea del Medicament”, va assenyalar Von der Leyen.

La Mesa del Turisme, integrada per professionals i empresaris, ha dit que l’excepció grega –a la qual, segons aquesta associació, l’Estat espanyol “s’hi hauria de sumar immediatament”– “posa de manifest que no es pot continuar acceptant ser ostatges de la política de Brussel·les, decidida per un grup de països per als quals el turisme no té un pes representatiu en les seves economies”.

Els dos propers mesos assistirem a batalles entre països per definir com haurà de ser el certificat turístic. Des de Catalunya, haurem d’accelerar el procés de vacunació tant com es pugui, però també és cert que cal que hi hagi govern al més aviat possible per coordinar, impulsar i ajudar econòmicament un sector que aporta molts llocs de treball i que repercuteix en l’activitat de la restauració, el comerç i la cultura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor