Opinió

Punts de vista

un trencaclosques canviant

La situació generada per la guerra a Ucraïna força moviments en diferents instàncies de poder

No ha durat ni un mes i mig, la primera ministra del Regne Unit, Liz Truss. Ni tan sols ha esgotat els cent dies que se solen deixar per poder analitzar la deriva d’un nou govern. Un mandat diminut en què se l’ha desautoritzat des del primer moment. El límit del preu en les factures de llum i gas que va presentar el 8 de setembre, tot just arribar, va ser modificat per la seva mà dreta al govern, Jeremy Hunt, el 17 de octubre. El 23 de setembre, va presentar la seva proposta de “minipressupost”, que plantejava una sèrie de propostes en retallades d’impostos. La lliura es va desplomar fins a nivells només coneguts en la dècada dels vuitanta del segle passat. L’FMI va reprendre Truss amb duresa per aquesta iniciativa, i ella en va culpar el seu ministre Kwasi Kwarteng, a qui va eliminar del govern el 14 d’octubre. Va ser aleshores quan va arribar Hunt, que va aparèixer per desfer tot el que el seu antecessor havia firmat, tot i que ja era massa tard: la maquinària havia començat a funcionar i les enquestes ja assenyalaven que un 77% de la població estava en contra de la primera ministra. Truss va intentar aferrar-se a la cadira, però ja no hi havia res a fer. La ministra d’Interior, Suella Braverman, va anunciar la renúncia al càrrec i mentre tot això succeïa, es filtrava el malestar dels conservadors amb la primera ministra i, per si tot això fos poc, també deixaven caure que desitjaven que Boris Johnson tornés a ocupar el seu lloc.

És impossible comprendre què ha passat al govern britànic, però podria ajudar-nos a analitzar-ho el panorama internacional, que assenyala que la situació generada per la guerra a Ucraïna està forçant moviments en diferents instàncies de poder. El mapa es va reconfigurant mentre es demanen firmes per destituir Borrell al capdavant de la diplomàcia europea, la fiscalia de la UE investiga Von der Leyen per la compra de vacunes contra la covid-19 i Putin va sumant suports en la seva contesa. No seria arriscat pensar que la renúncia de Truss pot tenir relació amb un possible gir de guió: els que ens han empès a aquesta guerra podrien començar a desaparèixer dels seus càrrecs. El sabotatge del Nord Stream ha fracturat molt més que un gasoducte: la confiança envers els EUA s’ha debilitat molt i és possible que algunes peces ja no encaixin en aquest trencaclosques.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor