Opinió

De Fraga a Maó

MALLORCA, ÒRFENA DE DIADA

Us contaré un conte, En Tomeu descobreix el rei En Jaume. En principi, va adreçat als nins i nines de primària. Però, vista la ignorància que impera en alguns sectors de la classe política mallorquina es pot fer extensiu a l’edat adulta. Diu així: “En Tomeu i la seva àvia Maria seien a un banc de la plaça d’Espanya. En Tomeu berenava d’un llonguet de formatge. En un moment donat, el nin demana: «Padrina, qui és aquest cavaller?» «És el rei En Jaume, el Conqueridor», li respon l’àvia, i li conta com va arribar a Mallorca i va atracar a l’illa i com, després, va lliurar la seva primera gran batalla a la serra de Portopí. Més tard, agafa en Tomeu per la mà i se l’endú al carrer de Sant Miquel. Allà li mostra on era la porta Pintada per on entraren les tropes del rei En Jaume a Madina Mayurqa. «Era dia 31 de desembre de 1229. A trenc d’alba. Els cavallers i els infants s’armaren i s’arreplegaren davant el tros de murada caiguda i entraren.» I baixen el carrer de Sant Miquel. S’aturaren a la parròquia que porta el mateix nom i l’àvia li ensenya la Mare de Déu de la Salut a qui el rei es va encomanar quan una ventada de mestral va posar en perill l’armada reial. Arriben a Cort –ajuntament de Palma– i pugen les escales i una vegada a dalt, veuen l’estendard i la cimera reial. L’àvia li explica que el rei En Jaume no duia la cimera reial. «La cimera reial és cosa del rei Martí l’Humà, que manà col·locar-la al costat del retrat del rei En Jaume per la Festa de l’Estendard.» «Per què?», demana en Tomeu. «Perquè tothom recordàs que el rei Jaume I conquerí Mallorca.» Entren dins la sala de plens i contemplen el retrat del rei. «Padrina, per què és tan important el rei En Jaume?» «Els nostres orígens com a poble comencen amb En Jaume el Conqueridor. És gràcies a ell que som mallorquins i que tenim una llengua i una cultura pròpia que compartim amb la resta de terres de parla catalana», li diu l’àvia.” Fins aquí el conte.

La cosa és que gràcies a aquest fet històric cada 31 de desembre a Mallorca se celebra la Festa de l’Estendard i es recorda aquella victòria: el dia que vàrem néixer com a nació. Enguany, no hi haurà Diada. La dreta i la ultradreta s’han confabulat per renegar de la llengua i la història pròpia. Potser si llegissin aquest conte entendrien que l’estendard no és la bandera espanyola i, també, per què la Festa de l’Estendard s’ha de fer coincidir amb la Diada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor