El dossier

Invisibles

Un sensellar pot ser algú que viu al carrer, però també qui viu en una habitació rellogada amb la parella i els fills, o en un alberg, encara que tingui feina. També ho és qui va rodant de casa en casa d’amics perquè li és impossible sortir-se’n. Hi ha moltes formes de sensellarisme

TREBALL
TREBALL
“Un sistema basat en salaris baixos comporta ineficiències, com ara tenir feina però haver de viure en un alberg”
SUPERVIVENT
SUPERVIVENT
“Si tornés al carrer no sé quant temps aguantaria sense beure. Al carrer, si deixes de beure i veus la teva situació, et tornes boig”
DESIGUALTATS
DESIGUALTATS
“Correm el risc de perpetuar una societat de doble velocitat, en què els que van més lents cada vegada són més”

“El terme sen­se­llar s’aplica a una rea­li­tat d’infi­ni­tes situ­a­ci­ons. És la per­sona que viu al car­rer i també qui ha sol·lici­tat asil o refugi i se li ha dene­gat i cau en el cir­cuit de la irre­gu­la­ri­tat. Hi ha joves que arri­ben sent menors i que quan s’acaba la tutela entren a la xarxa de les per­so­nes sense llar. Hi ha tre­ba­lla­dors en pre­cari que no poden acce­dir a l’habi­tatge... I per­so­nes que han patit una rup­tura fami­liar traumàtica i han cai­gut en addic­ci­ons... Dir «sen­se­llar» vol dir molt i és un terme tan ampli que no vol dir res...” Parla Sal­va­dor Maneu, direc­tor de Sant Joan de Déu Ser­veis Soci­als-Bar­ce­lona. Tre­ba­llen en aquesta mul­ti­pli­ci­tat de per­fils. La crisi econòmica ha pro­vo­cat mol­tes cri­sis soci­als. Tot­hom s’hi pot tro­bar. Homes, dones, joves. Com Maneu explica, els sen­se­llar són els que viuen al car­rer –sense ni tan sols un sos­tre–, els que viuen en un habi­tatge d’emergència i també les per­so­nes amb cir­cumstàncies diver­ses, com ara un allot­ja­ment inse­gur, en perill de des­no­na­ment o de violència... És la tipo­lo­gia esta­blerta per la Fede­ració Euro­pea d’Asso­ci­a­ci­ons Naci­o­nals que Tre­ba­llen amb les Per­so­nes sense Llar, amb seu a Brus­sel·les.

Bar­ce­lona ciu­tat té gai­rebé 4.000 per­so­nes sense llar. D’aques­tes, 1.195 dor­men al car­rer –segons l’últim cens d’Arrels Fun­dació, fet aquest any. Hi ha 2.099 per­so­nes més que dor­men als recur­sos públics i pri­vats de la ciu­tat i 536 per­so­nes viuen en assen­ta­ments, bar­ra­ques –segons l’últim recompte impul­sat per la Xarxa d’Atenció a Per­so­nes sense Llar, el 2018. És com­pli­cat donar dades més gene­rals. Hi ha diver­si­tat de cri­te­ris entre els orga­nis­mes que hi inter­ve­nen, no hi ha actu­a­lit­za­ci­ons freqüents, pro­li­fe­ren infor­mes i docu­ments... Es cal­cula que a Europa uns 11 mili­ons de famílies no tenen un habi­tatge en con­di­ci­ons. Se sap també que a tots els països creix el sen­se­lla­risme, excepte a Finlàndia, on tenen una política molt activa des dels anys vui­tanta del s. XX. A Cata­lu­nya, segons dades de l’Agència Cata­lana d’Habi­tatge publi­ca­des el 2016, hi hau­ria més de 5.000 per­so­nes al car­rer o en cen­tres de baixa exigència. I només par­lem d’un dels tipus de sen­se­lla­risme, el que és més fàcil de quan­ti­fi­car. A Espa­nya, les enti­tats cal­cu­len que hi ha al vol­tant de 40.000 per­so­nes sense llar.

Refor­mar o pal·liar

L’habi­tatge és un dret, cla­men –al desert– les enti­tats. Només un parell de dades dels últims 25 anys. A Espa­nya, el 1994 hi va haver 46.839 des­no­na­ments per impa­ga­ment del llo­guer, l’any pas­sat van ser 72.571. I no sem­bla que tin­gui atu­ra­dor. L’any pas­sat hi va haver uns 27.000 des­no­na­ments per impa­ga­ment de la hipo­teca. En aquest con­text, no és tan difícil fer la ruta del sen­se­lla­risme.

Les per­so­nes que no tenen cap mena d’aixo­pluc, a Bar­ce­lona, pas­sen del miler. “Són un miler i escaig de casos, i no hi ha manera que es rebaixi la xifra”, diu Sal­va­dor Maneu. A Sant Joan de Déu Ser­veis Soci­als han incre­men­tat el nom­bre de pla­ces resi­den­ci­als. Dis­po­sen de dos cen­tres i més de 50 pisos i vol­drien aca­bar el 2019 amb prop de 70 pisos. “I tot i així sabem que són mesu­res pal·lia­ti­ves.” La demanda social sem­pre superarà la capa­ci­tat de res­posta. Per fer un gir a les xifres, els experts reco­ma­nen un abor­datge trans­ver­sal, en tots els àmbits i tot el ter­ri­tori. Però hi ha xifres que “can­ten”, i fan pen­sar: la inversió espa­nyola en polítiques d’habi­tatge és només el 0,03% del PIB.

Con­ti­nua Maneu: “Cons­ta­tem la dua­lit­zació pro­gres­siva de la soci­e­tat i de l’eco­no­mia. Els uns se’n van sor­tint i els altres cada vegada ho tenen més difícil. Si no fem res, cor­rem el risc de per­pe­tuar una soci­e­tat de doble velo­ci­tat, en què els que van més lents cada vegada són més. Quants fills de Bar­ce­lona no hi poden viure? Cal evi­tar tenir ciu­tats de pri­mera i de segona. S’està accep­tant amb molta natu­ra­li­tat que Bar­ce­lona és per a ren­des mit­ja­nes-altes i que la resta han de mar­xar!” Les enti­tats rei­vin­di­quen: “Cal una certa regu­lació, perquè l’habi­tatge no és un luxe, és un bé bàsic, com ho són l’aigua i l’ener­gia. És com­pa­ti­ble amb el lliure mer­cat i el lucre legítim.” “Legítim”, vet aquí.

A Arrels Fun­dació tre­ba­llen específica­ment amb les per­so­nes que dor­men al car­rer, perquè sur­tin d’aquesta situ­ació, i perquè quan ho acon­se­guei­xin no hi tor­nin. Tenen al vol­tant d’un cen­te­nar de pisos, a Bar­ce­lona ciu­tat i fora, com ara a Gra­no­llers, Bada­lona... Des de fa temps uti­lit­zen una com­bi­nació d’eines que donen resul­tats: el Hou­sing First i el Pis Zero. La idea mare, recor­dem-ho, és que les per­so­nes tenen dret a l’habi­tatge. “Quan algú està dor­mint al car­rer li has de pro­por­ci­o­nar aquest dret”, indica el direc­tor d’Arrels, Fer­ran Bus­quets. Hou­sing First –pri­mer l’allot­ja­ment– vol dir ofe­rir, direc­ta­ment, com a punt de par­tida, un habi­tatge, esta­ble i per­ma­nent. El Hou­sing First fun­ci­ona des de fa dècades en dife­rents països. “Res­pon al fet d’haver arri­bat a la con­clusió més òbvia de totes: les per­so­nes neces­si­ten un habi­tatge.”

Aquesta via, explica Bus­quets, els fun­ci­ona, però, en un 80% dels casos. En el 20% res­tant, no, pot­ser perquè s’hi ha arri­bat tard i fa massa temps que són al car­rer. Ara ve la segona eina: “Per a ells, aquest 20%, vam crear el Pis Zero, amb un nivell d’exigència molt i molt baix. Només els dema­nem bon com­por­ta­ment amb la resta de per­so­nes. Si volen beure, poden fer-ho, tot i que inten­tem que redu­ei­xin el con­sum. Poden por­tar els seus ani­mals i les seves coses. En resum: «Si vols venir, vine, si no vols, no. Sàpigues que tens aquest espai.» És per a per­so­nes que conei­xem, si no fos així es for­ma­rien cues cada dia. La nos­tra volun­tat és que aquest recurs s’escampi arreu.”

L’acom­pa­nya­ment és impres­cin­di­ble. Per exem­ple, davant la sole­dat de la per­sona que acon­se­gueix dei­xar el car­rer i tenir una llar. “Volem vèncer aquesta sole­dat i tre­ba­llar la capa­ci­tat de la per­sona d’ado­nar-se que és útil.” Durant l’any 2018 Arrels ha atès 2.368 per­so­nes, un 24% més que el 2017; un 89 % homes, un 11 % dones. És una rea­li­tat: “Si no es resol la pro­blemàtica de l’habi­tatge, les per­so­nes van caient del sis­tema, s’esgo­ten les xar­xes per­so­nals i la capa­ci­tat social de res­posta.” Segons l’informe del 2018 d’Arrels, un 66% de les per­so­nes que dor­men al car­rer a Bar­ce­lona no tenen ingres­sos, i fa uns qua­tre anys de mit­jana que estan a la intempèrie. El 30,5% de les per­so­nes que han entre­vis­tat afir­men haver estat vícti­mes de violència física i/o ver­bal. El per­cen­tatge arriba al 71,9% entre els més vul­ne­ra­bles.

Volem par­lar de les dones: “Si han arri­bat al car­rer és perquè han esgo­tat totes les vies. Hi ha abu­sos i no es denun­cien. I sí, passa: pot ser que un llit on dor­mir s’hagi de pagar amb sexe”, lamenta Bus­quets. Hi ha agres­si­ons sexu­als? “Sí, i tant. La pre­gunta és si són entre mem­bres del mateix col·lec­tiu o són come­ses per gent externa. N’hi ha de les dues. És difícil d’escla­rir.” I llança una pre­gunta a auto­ri­tats, cos­sos poli­ci­als... “Es con­si­dera impor­tant escla­rir-ho?”

“Si les per­so­nes tenen habi­tatge i les eines necessàries, se’n sur­ten, tard o d’hora”, clou Bus­quets. En aquest sen­tit, Sal­va­dor Maneu també diu: “Vull enviar un mis­satge d’espe­rança, i és que quan ofe­rei­xes una opor­tu­ni­tat, a una per­sona o a una família, se’n sur­ten. Una opor­tu­ni­tat és faci­li­tar-los un habi­tatge i acom­pa­nyar-los: en la for­mació i la inserció, com­ple­men­tant les ren­des si no arri­ben, ate­nent les malal­ties...”

Maneu també parla del mer­cat labo­ral: els sous han de per­me­tre viure amb dig­ni­tat. Han obser­vat que hi ha menys rotació en les pla­ces resi­den­ci­als de què dis­po­sen; els usu­a­ris s’hi estan més. Para­do­xal­ment, però, prop d’un 40% té feina. Ales­ho­res... com és que han d’estar en un cen­tre resi­den­cial? “S’ha de cap­gi­rar el model pro­duc­tiu, que no ens porta enlloc. Un sis­tema basat en sala­ris bai­xos com­porta ine­ficiències i col·late­ra­li­tats, com ara tenir feina però haver de viure en un alberg per a per­so­nes sense llar.” És un fracàs social. “Seria molt més barat inver­tir en polítiques de pre­venció, més que no pas en equi­pa­ments i sub­si­dis!” I con­ti­nua: “Recu­pe­rar l’auto­no­mia podria ser molt més ràpid, però l’entorn no els ho per­met.”

història d’un artista

“Vaig fent, vaig dibui­xant... En gene­ral, no em puc quei­xar. La gent de la meva gene­ració que va estar al car­rer ja ha mort...” Parla Miquel Fus­ter, dibui­xant, il·lus­tra­dor, un històric. Té 75 anys i viu a Bar­ce­lona. Va estar 15 anys al car­rer i en fa 15 també que en va sor­tir. I 15 són, si fa no fa, els que acu­mula sense beure alco­hol. L’ori­gen del seu peri­ple és un cúmul de cir­cumstàncies. Se li va cre­mar el pis –una renda antiga–, i no el va poder arre­glar. Anava fluix de feina. S’hi va pas­sar un any, en aquell pis, sense llum, sense gas... “Allí em vaig alco­ho­lit­zar”, resu­meix. Al final va accep­tar diners per mar­xar. Un milió de pes­se­tes: “Van volar de seguida i em vaig veure al car­rer.” Per no fer patir i per no fer nosa no va anar amb amics o família. “Et queda el recurs del car­rer, on ets un estrany entre els estranys.”

Anar fent aqua­rel·les, amb les qua­tre eines que tenia, ven­dre-les, i asse­gu­rar-se el beure i el tabac. D’això es trac­tava. “L’alco­ho­lisme fa que hagis de beure cons­tant­ment, si no la síndrome d’abs­tinència fa que t’enfi­lis per les parets...” Men­jar, més aviat poc, o gens. Fa 1,80 metres d’alçada i pesa uns 65 qui­los. Quan Arrels Fun­dació el va començar a aju­dar, només en pesava 42. Anava a dor­mir, sol, a les Pla­nes, a Sant Cugat, d’on tenia records d’infan­tesa. En un espai boscós, hi tenia una mena de cau, amb man­tes, fulles seques... “Vaig pas­sar molt de fred, i molta por, i tot el que vul­guis, però estava sol. Tenia un moment de reco­lli­ment. Al matí, aga­fava un dels pri­mers trens i tor­nava a Bar­ce­lona, anava a pin­tar al parc de la Ciu­ta­de­lla, venia alguna cosa i podia tirar.” “Alguna vegada vaig dor­mir en cai­xers, però et tro­bes gent que... Tot­hom que està al car­rer està des­es­pe­rat, molt fumut, i l’alco­hol no afecta de la mateixa manera tot­hom. Per qual­se­vol cosa es pot reac­ci­o­nar mala­ment.”

Un dia que tenia cale­rons va deci­dir anar a dor­mir a una pensió. Abans de fer-ho, però, dos nois, ben arre­glats, se li van acos­tar, al Maremàgnum. Sem­blava que volien donar-li con­versa. Però no. Li van pegar i, entre altres lesi­ons, li van tren­car el nas... Al cap dels anys, ja no tenia esma per a res. “Estava tan can­sat que no podia pin­tar; ni bevent, se’m pas­sava la tre­mo­lor de les mans.” La llum al final del túnel va ser, en el seu cas, Arrels. Va accep­tar l’ajuda. Va començar a viure en una pensió, dos anys; va pas­sar sis anys més en un pis com­par­tit. Ara viu sol.

“He tin­gut la sort de no haver per­dut l’ore­mus”, diu Fus­ter. “Estava al car­rer i patia molt, perquè era cons­ci­ent de la meva situ­ació, que ana­ven pas­sant els anys i havia per­dut la vida, la meva pro­fessió...” Les pena­li­tats són de tota mena: físiques i emo­ci­o­nals. I, insis­teix, té pre­sent l’angoixa per no que­dar mai sense alco­hol. “No he cone­gut ningú que vis­qui al car­rer i no esti­gui alco­ho­lit­zat. Fa 15 anys que no bec i estic bé, però si tornés al car­rer no sé quant temps aguan­ta­ria sense beure. Al car­rer, si dei­xes de beure i veus la teva situ­ació, et tor­nes boig.”

En Miquel té un blog i ha vist publi­cada la novel·la gràfica Miguel, 15 años en la calle (2010, Glénat España). “La vida al car­rer és com la vida fora del car­rer, només que tot es mul­ti­plica: les difi­cul­tats, la violència, les pas­si­ons... Tot el que expli­qui és poc.”

Dani Pérez és volun­tari al cen­tre obert d’Arrels Fun­dació, a Bar­ce­lona. Tots els ser­veis bus­quen esta­blir vin­cles amb els usu­a­ris. Recons­truir els ponts amb la vida. El que els hagi pas­sat només és cosa d’ells... “No som ningú per jut­jar!”, diu. “Què espe­rem de les per­so­nes que viuen al car­rer? Què? Volem que facin pas­sos que nosal­tres, amb totes les faci­li­tats del món, no som capaços de fer. Són super­vi­vents! Un dia, un noi es va posar a plo­rar perquè feia molt temps que ningú el cri­dava pel nom...”

evi­tar la cro­ni­fi­cació

Òscar Costa, sub­di­rec­tor de l’enti­tat llei­da­tana Arrels Sant Ignasi, comenta un dels casos de sen­se­lla­risme que es donen: “Hi ha per­so­nes en situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat que poden pagar un habi­tatge, però no se’ls per­met. A vega­des, per dis­cri­mi­nació, per l’ori­gen de la per­sona. I, fins i tot, per l’ori­gen dels ingres­sos. Seria el cas, per exem­ple, d’una per­sona amb la renda garan­tida de ciu­ta­da­nia. El cas és que és més segura que una nòmina perquè d’un dia per l’altre et poden aco­mi­a­dar i amb la renda, si la tens per dos anys, la tens per dos anys.” Des de la seva enti­tat ate­nen tota mena de situ­a­ci­ons. El novem­bre del 2018 es va dir una missa en record de les 12 per­so­nes sense sos­tre mor­tes a Lleida l’últim any. A Bar­ce­lona, en el mateix període, en van morir 59.

“Pot­ser no es pot pre­ve­nir total­ment i abso­lu­ta­ment el sen­se­lla­risme, però alguna cosa s’hi ha de poder fer”, diu Costa. “Par­lem del difícil accés al llo­guer i dels des­no­na­ments... Si hi ha un pro­blema, hi pots inter­ve­nir en el moment en què passa o bé pots dei­xar que es vagi agreu­jant i acabi en una situ­ació molt més com­pli­cada. Hi ha molts des­no­na­ments cada dia i ens aca­bem fixant en els que tenen més ressò, sobre­tot si són famílies. Però ara ima­gi­nem una per­sona sola a la qual des­no­nen i es queda al car­rer. És qui més fàcil­ment no rebrà cap ajuda...”

Tenen el repte de posar-se a la pell dels altres. Òscar Costa parla de la por dels que encara no han pogut sor­tir del car­rer. “Quan algú veu una per­sona dor­mint al cai­xer ten­deix a allu­nyar-se’n i pas­sar de llarg. Per por. Però són ells els que viuen al car­rer, els que tenen por. Tu, a casa teva, et sents segur, és el teu espai. Ells no ho tenen, això, i sen­ten por per­ma­nent­ment.. I no es veu.” I hi afe­geix: “I si ets dona tens un fac­tor més de vul­ne­ra­bi­li­tat, malau­ra­da­ment. El 2018 hem cons­ta­tat un aug­ment del nom­bre de dones al car­rer.”

l’ofe­lia, lluny de cuba

Ofe­lia Hernández és cubana. Era pro­fes­sora de rus i d’anglès, feia de tra­duc­tora a l’aero­port. Parant bé l’ore­lla va saber, a prin­ci­pis dels noranta, que hi hau­ria can­vis a l’illa. L’any 1992, als 31 anys, va pren­dre una decisió. “Vaig dir a casa: «Hau­rem de tirar-nos al mar per poder men­jar. No vull sor­tir en pas­tera! Els únics que sur­ten en avió són les balla­ri­nes de Tro­pi­cana...»” I va començar un peri­ple de vuit mesos, fins que va entrar com a figu­rant a Las Mula­tas de Fuego. Tot i no haver can­tat ni ballat mai, i després de fer molts mala­ba­ris­mes per jus­ti­fi­car la seva inep­ti­tud –“Deia que havia estat reti­rada dels esce­na­ris molt temps...”–, es va plan­tar a la Bar­ce­lona efer­ves­cent dels Jocs Olímpics. I com altres balla­ri­nes i músics del grup, ja no va tor­nar a Cuba. Allí l’espe­rava la presó.

Un cop a Bar­ce­lona, diu, va esforçar-se a conèixer la cul­tura, també la llen­gua. “Vaig enten­dre com es tre­ba­lla, com s’acu­mula... Venia d’un país sense llum, on tot era «no»; vaig pas­sar de la falta de lli­ber­tat a la lli­ber­tat.” Va tre­ba­llar, es va empa­re­llar. Sem­blava que tot mar­xava. El seu com­pany, un metge, va morir de sobte. “No m’havia vol­gut casar amb ell perquè no digues­sin que me’n volia apro­fi­tar... I em vaig tro­bar que no tenia res.” Els hereus la van dei­xar que­dar-se al pis un any més. El que va venir després és un exem­ple de sen­se­lla­risme, de rodar d’un lloc a un altre, en habi­tat­ges pre­ca­ris, al sofà d’amics... Va ser entre els anys 2008 i 2012. Fins que un amic de la seva pare­lla per­duda li va ofe­rir casa seva. Però aviat es va ado­nar que no era de franc. “Em va tan­car a casa, i sense men­jar. Em pres­si­o­nava perquè cedís i tinguéssim rela­ci­ons. Però jo no havia vin­gut de Cuba per això!” En un des­cuit es va esca­par, ho va poder expli­car i va aca­bar con­tac­tant amb Sant Joan de Déu Ser­veis Soci­als-Bar­ce­lona. Va estar vivint al cen­tre resi­den­cial d’inclusió Creu de Molers, al Poble-sec, durant tres mesos. Després va anar a un pis com­par­tit. Final­ment, i amb una pres­tació, va poder llo­gar una habi­tació a Cor­nellà. Els últims dos anys han estat nova­ment com­pli­cats, amb pèrdues fami­li­ars i labo­rals –era pro­mo­tora turística d’un museu. El que no ha per­dut és l’empenta. A través de Bar­ce­lona Activa ha repen­sat el futur pro­fes­si­o­nal. “He de can­viar de paràmetres!” Després de tota l’experiència adqui­rida, esta­ria bé poder-se dedi­car al coac­hing. “Creu de Molers ha estat clau en la meva vida. Han fet un tre­ball magnífic! Estava des­truïda, en l’aspecte labo­ral, fami­liar... en tot.” I, amb un humor que cal aplau­dir, hi afe­geix: “Em trobo gent que em diu: «Amb tot el que has pas­sat... pen­sava que havies mort!»”

Al cen­tre resi­den­cial de Creu de Molers, on fem l’entre­vista, tro­bem casos de tota mena. Hi ha l’home que ha tre­ba­llat sem­pre, però sovint en l’eco­no­mia sub­mer­gida, i que ara es troba, en l’edat de jubi­lar-se, que no ha cotit­zat. O dos tre­ba­lla­dors que han de fer una hora i mitja de viatge per anar a la feina, prou lluny de Bar­ce­lona, i per un sou molt petit. Evi­dent­ment, els viat­ges van a càrrec d’ells... Refle­xi­ona Sal­va­dor Maneu: “El pano­rama fa venir cal­freds. Abans de la crisi hi havia qui estava bé, nor­mal. I, molt lluny, esta­ven les per­so­nes que vivien al car­rer.” I ara... Fer­ran Bus­quets, direc­tor d’Arrels, des­taca un dèficit estruc­tu­ral: “El pro­blema que tenim, de fons, és que cada vegada que hi ha elec­ci­ons tor­nem a començar... aquest és el drama! Sobre les polítiques d’habi­tatge hi hau­ria d’haver un pacte: «Això no es toca!» A Finlàndia, on han posat el peu al coll a aquesta crisi social del sen­se­lla­risme, han sabut, pre­ci­sa­ment, man­te­nir una línia de tre­ball cohe­rent des de fa més de trenta anys.

Ser­gio Nasarre és catedràtic de dret civil a la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili i direc­tor de la Càtedra Unesco d’Habi­tatge de la URV. La recerca tras­passa les nos­tres fron­te­res. Dar­re­ra­ment han tre­ba­llat sobre les polítiques de pre­venció i trac­ta­ment reals amb relació als des­no­na­ments i el sen­se­lla­risme dels dife­rents països de la UE. Els països tenen capa­ci­tat de reacció? ajuts per al llo­guer? Se cen­tren a pro­mo­ci­o­nar la pro­pi­e­tat o donen també espai al llo­guer i les tinen­ces intermèdies (com­par­tir la pro­pi­e­tat o tenir-la tem­po­ral­ment)? “Els països que només apos­ten per un tipus de tinença, estan més sub­jec­tes a les fluc­tu­a­ci­ons del mer­cat, i si les coses van mala­ment...”

En gene­ral, les dades sobre sen­se­lla­risme s’obte­nen a par­tir del moment en què les per­so­nes es posen en con­tacte amb les enti­tats o l’admi­nis­tració. És fa difícil saber, exac­ta­ment, l’abast de la pro­blemàtica. Nasarre, a més, des­taca un tret dels països medi­ter­ra­nis, que ens dife­ren­cia de la resta: el paper de la família. “Les ràtios de des­no­na­ments i per­so­nes sense llar als països del nord són més altes que als països medi­ter­ra­nis perquè aquí tenim el fac­tor fami­liar i ells no.” Per exem­pli­fi­car, plan­teja un esce­nari prou comú, el tren­ca­ment amb la pare­lla. “A Espa­nya cada any hi ha uns 100.000 divor­cis. Vol dir que un dels dos es queda sense casa.” Si no hi ha altres recur­sos, diu, dorm al cotxe, en un hos­tal o amb els seus pares... “El 47% de la gent gran ha aju­dat a aco­llir algú de la família. Ha ser­vit per absor­bir el drama d’aquests anys. I el ter­cer sec­tor i l’admi­nis­tració, que han fet feina, si no... el dal­ta­baix encara hau­ria estat més gran.”

Hi ha molts meca­nis­mes que es poden posar en marxa per evi­tar que un impa­ga­ment acabi amb gent al car­rer. En aquest sen­tit, Nasarre parla del Rapid Re-hou­sing, una sub­ca­te­go­ria del Hou­sing First ja esmen­tat ante­ri­or­ment. El Rapid Re-hou­sing implica posar en marxa molt ràpida­ment els meca­nis­mes de suport. Com? “Per exem­ple, obli­gant els tri­bu­nals a con­tac­tar amb ser­veis soci­als –perquè bus­quin un habi­tatge alter­na­tiu– en el mateix moment que els arribi una petició de des­no­na­ment.” I, és clar, cal més habi­tatge social, “espe­ci­al­ment en aque­lles ciu­tats on les per­so­nes han de viure”. Posa l’accent en “han de viure”: “La majo­ria dels des­no­na­ments i, per tant, del sen­se­lla­risme, es con­cen­tren a les ciu­tats més pobla­des, les quals no són, necessària­ment, on les per­so­nes volen viure, però hi han de viure, per la feina, bàsica­ment.” És impres­cin­di­ble: ningú dor­mint ni una sola nit al car­rer. “S’ha de posar molt èmfasi en la pre­venció i la reacció imme­di­ata a la pèrdua de l’habi­tatge.”

MERCÈ MIRA­LLES

mmi­ra­lles@​lrp.​cat

11 mili­ons

de famílies a Europa sense llar.
El 23,4% dels ciu­ta­dans viuen en l’exclusió.

3.800

per­so­nes sense llar a Bar­ce­lona
. D’aques­tes, unes 1.200 dor­men al ras.

59

morts a Bar­ce­lona
l’any pas­sat, en el col·lec­tiu de per­so­nes que viuen al car­rer.

47%

de la gent gran
, gai­rebé la mei­tat, a Espa­nya, ha aju­dat fami­li­ars en fallida.

“És bàsic un espai d’intimitat”

MERCÈ MIRALLES

Miquel Fuster. Quinze anys al carrer. Els serveis socials van intentar ajudar-lo, però no va funcionar. “Tot era gregari, com un ramat... Despersonalització absoluta. Albergs plens, horaris, burocràcia, malestar... Prefereixes el carrer, amb els seus perills, que això.” Va retornar a la vida a través d’Arrels. Primer, va estar sol en una pensió. “És bàsic un espai d’intimitat.”

“Pensava: «Demà serà millor»”

MERCÈ MIRALLES

“Què em va passar? Treballava en la construcció... Em vaig quedar sense feina, el banc em va treure el pis. La meva dona i el meu fill se’n van anar per un costat, i jo, al carrer.” D’un dia per l’altre? “D’un dia per l’altre, en el moment en què es va acabar l’atur. ” Rafa Carmona. Cordovès d’origen, català de vida. Optimista de mena, tot i que va passar nou anys malvivint al carrer, a Barcelona. “Pensava: «Demà serà millor.» Per bo que hagi estat el dia, demà encara serà millor.” Fa sis anys va trobar-se amb els voluntaris d’Arrels i la perspectiva va canviar. Vivia a a la intempèrie però no estava disposat a quedar-se en un racó i deixar passar els dies. Tenia muntat tot un itinerari i una rutina, per menjar, per dutxar-se. Recorria tota la ciutat. I, tot i l’alcoholisme i les dificultats, visitava periòdicament el fill. No sospitaven, l’exdona tampoc, que no tenia cap lloc on viure. Només sabien que passava dificultats econòmiques. Com va contactar amb Arrels? No ha de fer gaire memòria. Va rebre una pallissa en un caixer i va estar mesos ingressat a l’hospital. Es preguntava qui eren aquelles persones que el visitaven cada dia... Tot i la por del canvi, es va decidir. Volia ajuda. “Veig bé, la vida; és maca.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.