El dossier

Detencions per sorpresa

La llei mordassa i la interpretació a mida del Codi Penal han disparat el nombre de persones que es veuen esquitxades per una causa judicial pel fet de participar en una protesta al carrer

ALBERT CARRERAS
ALBERT CARRERAS
“Veiem com l’Estat està forçant el Codi Penal per penalitzar accions que amb la llei a la mà i aplicant el sentit comú no haurien d’estar perseguides”
XAVIER PELLICER
XAVIER PELLICER
“Hi ha una operació política, amb repressió d’alta i baixa intensitat. Si genera por entre la gent, sabran com han de seguir actuant”

“Hi ha una ope­ració política per atu­rar l’inde­pen­den­tisme, amb repressió d’alta i baixa inten­si­tat. Si genera por entre la gent, sabran com seguir actu­ant. Si la gent no com­pra un relat interes­sat i con­testa al car­rer de forma mas­siva, s’ho pen­sa­ran. La res­posta de la soci­e­tat és bàsica.” Són parau­les de Xavier Pelli­cer, por­ta­veu d’Alerta Solidària, el col·lec­tiu que diri­geix la defensa dels dar­rers set inde­pen­den­tis­tes que han ingres­sat a la presó acu­sats de ter­ro­risme.

Més enllà de la repressió extrema, els dar­rers anys s’han dis­pa­rat els casos de ciu­ta­dans que s’han vist sor­pre­sos per una causa judi­cial després de pren­dre part en una pro­testa sense ras­tre de violència. Sovint, els afec­tats havien mar­xat sense ser iden­ti­fi­cats per la poli­cia. Dies i fins i tot mesos més tard, van ser detin­guts o els va arri­bar una citació del jut­jat. La Berta va acu­dir a la con­vo­catòria per tallar les vies de l’AVE a Girona, coin­ci­dint amb el pri­mer ani­ver­sari de l’1-O. Ni tan sols for­mava part del grup pro­mo­tor. S’hi va sumar, com 400 per­so­nes més. Va estar jugant a les car­tes asse­guda en una via. Va mar­xar quan es va des­con­vo­car la pro­testa. Tres mesos més tard, la Policía Naci­o­nal va anar al seu poble a dete­nir-la. La van con­fon­dre amb la seva ger­mana, menor d’edat, que van arri­bar a tras­lla­dar a comis­sa­ria mal­grat que ella insis­tia que es trac­tava d’un error. La Berta es va tan­car vuit dies a la UdG amb un grup d’estu­di­ants com a pro­testa per les setze deten­ci­ons d’aquell dia. La tan­cada es va bate­jar com la Caput­xi­nada de Girona, ins­pi­rant-se en uns fets simi­lars del 1966, al con­vent dels Caput­xins de Sarrià. Final­ment, es va lliu­rar a un jut­jat per evi­tar ser detin­guda. Està espe­rant el judici, acu­sada d’un delicte de desor­dres públics. Per què ella sí i la majo­ria de par­ti­ci­pants no? Pro­ba­ble­ment perquè sor­tia en una foto d’aque­lla pro­testa. “Molta gent cri­tica qui es tapa la cara en una pro­testa. No sé què pre­te­nen veient el que està pas­sant. És una mesura de pro­tecció que no m’agrada, però que també forma part de la res­posta pacífica de la gent”, afirma la Berta.

L’Aniol estava fins fa uns dies esquit­xat per la mateixa causa. El més curiós del cas és que el dia del tall de les vies ell era al seu lloc de feina. Sem­bla que el van con­fon­dre, ves a saber amb qui. Va ser detin­gut per la Policía Naci­o­nal. El van emma­ni­llar. Creu que van anar per ell perquè tenia oberta una causa ante­rior després d’haver par­ti­ci­pat en una altra pro­testa. No és l’únic detin­gut que pot demos­trar que el dia del tall de les vies de l’AVE ni tan sols va pas­sar per allà. “Volen que tin­guem por», diu.

Tant la Berta com l’Aniol for­men part del grup 21 Raons, inte­grat pels encau­sats de l’AVE i per una única excepció, la de Jordi Ale­many, a qui es jutja per par­ti­ci­par en les pro­tes­tes del mateix dia, però a l’edi­fici de la Gene­ra­li­tat a Girona. Allà es va reti­rar una ban­dera espa­nyola. Ale­many, aquell dia, ni tan sols va ser iden­ti­fi­cat. Ni ell ni cap de les 300 per­so­nes que hi van par­ti­ci­par. Dies més tard, va rebre un informe del jut­jat d’ins­trucció que li comu­ni­cava que s’havia obert una inves­ti­gació con­tra ell. Ara li dema­nen 2,4 anys de presó per ultratge, desor­dres públics, danys i atemp­tat a l’auto­ri­tat. Jordi Ale­many es declara “un cap de turc habi­tual”. Amb 16 anys ja va ser jut­jat per fer pin­ta­des anti­monàrqui­ques. Ara té una altra causa oberta per ocu­par la Uni­ver­si­tat de Girona. Afecta dotze per­so­nes. Dema­nen 2,2 anys de presó a cada una. “Ja fa anys que sabem a qui ens enfron­tem i les con­seqüències de voler forçar el tren­ca­ment de l’Estat”, diu. Només li fa por que la per­se­cució a què està sent sotmès l’inde­pen­den­tisme “no ser­veixi de res, que quedi a mit­ges”.

Una denúncia molt sonada els dar­rers dies ha estat la que Jupol, el sin­di­cat majo­ri­tari de la Policía Naci­o­nal, ha inter­po­sat con­tra el còmic On és l’estel·la?, de l’edi­to­rial Coma­ne­gra. Es tracta d’una obra de con­tin­gut irònic ins­pi­rada en el procés, a l’estil d’On és Wally? El direc­tor de l’edi­to­rial, Joan Sala, ha anat aquesta set­mana a Palma a un acte de con­ci­li­ació (suspès en el dar­rer moment), amb la volun­tat de rea­fir­mar-se en el fet que ni dema­narà perdó ni reti­rarà res. Sala creu que la situ­ació que els esquitxa “és sur­re­a­lista”, atès que la sàtira “s’emmarca en la lli­ber­tat d’expressió” i creu que denúncies com la que ha rebut “per­se­guei­xen que la gent tin­gui por i s’auto­cen­suri”. Es declara indig­nat davant acti­tuds que “miren de reta­llar lli­ber­tats”: “Això ja ho hem vis­cut en èpoques ante­ri­ors”, i es mos­tra ober­ta­ment sorprès i agraït davant l’onada de soli­da­ri­tat rebuda. Dime­cres, On és l’estel·la? va ser el lli­bre més venut a Ama­zon.

No hi ha col·lec­tiu que escapi a la dèria de les denúncies, a una volun­tat mani­festa de cri­mi­na­lit­zar la pro­testa. Hi ha dotze bom­bers que estan sent inves­ti­gats per actu­a­ci­ons rela­ci­o­na­des amb el referèndum. Par­lem amb un dels afec­tats, que es vol man­te­nir en l’ano­ni­mat. El 2 d’octu­bre del 2017 es va mani­fes­tar davant l’Ajun­ta­ment de la seva ciu­tat en pro­testa per la violència exer­cida per la poli­cia espa­nyola el dia abans. Ell mateix en va ser víctima. La decisió de par­ti­ci­par en la con­cen­tració va ser presa amb un cent per cent de con­sen­ti­ment del parc on tre­ba­lla. Hi van anar tots, amb els cami­ons de feina i pre­pa­rats per si havien de sor­tir per potes a aten­dre alguna urgència. En el recor­re­gut van pas­sar pel davant d’una caserna de la Guàrdia Civil. Durant el des­plaçament van fer sonar la sirena, tot i que van evi­tar pas­sar pel cos­tat d’edi­fi­cis com esco­les i hos­pi­tals. El dia va transcórrer mar­cat per la rebuda emo­ci­o­nada del poble. Dies més tard, aquest bom­ber i alguns com­panys van rebre una citació al jut­jat, moti­vada per la denúncia d’un par­ti­cu­lar que asse­gu­rava que els bom­bers van pro­fe­rir insults i ges­tos de menys­preu envers els guàrdies civils. Li van requi­sar el mòbil i el mate­rial informàtic i ja no l’ha pogut recu­pe­rar. L’acu­sen d’un delicte d’odi, de dei­xa­desa de fun­ci­ons i de mal­ver­sació de fons. El seu cas es troba encara en fase d’ins­trucció. “Tinc la sen­sació que hi ha una estratègia gene­ral basada en la repressió i que jo estic al mig sense enten­dre per què”, afirma.

Molts alcal­des de pobla­ci­ons que van par­ti­ci­par en el referèndum de l’1-O també saben què és veure’s enmig de la diana. Han cons­ta­tat com sovint hi ha la volun­tat prin­ci­pal de fer soroll i cri­mi­na­lit­zar l’inde­pen­den­tisme i, per tant, unes idees polítiques. El fis­cal gene­ral José Manuel Maza (ara ja mort) va anun­ciar la volun­tat d’inves­ti­gar 712 bat­lles cata­lans. Final­ment, segons dades de l’Asso­ci­ació de Muni­ci­pis per la Inde­pendència, en va citar 71. D’aquests casos, 57 ja han estat arxi­vats pel jutge de torn. En res­ten 14 d’oberts. A la majo­ria se’ls inves­tiga per deso­bediència, tot i que consta algun cas d’inci­tació a l’odi.

DENÚNCIES INES­PE­RA­DES

Des del col·lec­tiu d’advo­cats Dret a Defensa també s’ha fet cos­tat a per­so­nes que han rebut denúncies sense delicte apa­rent. Albert Car­re­ras explica el cas d’un senyor que el 2 d’octu­bre del 2017 anava con­duint i el van avançar fur­go­ne­tes de la Policía Naci­o­nal. Va tocar el clàxon perquè li tan­ca­ven el pas. Un dels dar­rers vehi­cles el va atu­rar, el va fer bai­xar i un agent el va agre­dir amb la porra. L’Audiència Pro­vin­cial de Girona el va citar per un delicte d’odi. El cas es va arxi­var. L’afec­tat, però, va pre­sen­tar una denúncia per agres­si­ons. En un pri­mer moment es va arxi­var, però ara l’Audiència Pro­vin­cial de Girona ha reo­bert el cas perquè cons­ten tru­ca­des al 112 de per­so­nes que en el moment dels fets van denun­ciar l’acti­tud dels agents. Entre altres casos, aquest col·lec­tiu va defen­sar un jove que va par­ti­ci­par en un tall d’auto­pista el 2017 (va aca­bar arxi­vat) o un informàtic inves­ti­gat pel jut­jat de Paterna per repli­car el web del referèndum. “Veiem com l’Estat està forçant el Codi Penal per repri­mir un movi­ment ideològic i pena­lit­zant acci­ons que amb la llei a la mà i apli­cant el sen­tit comú no hau­rien d’estar per­se­gui­des”, afirma l’advo­cat gironí.

Els pri­mers ciu­ta­dans inves­ti­gats per l’1 d’octu­bre van ser David Car­mona i Iván Alti­mira. Par­lem amb el segon. L’octu­bre del 2017 era con­se­ller de la CUP al dis­tricte de Sant Andreu. Dies abans del referèndum van orga­nit­zar, jun­ta­ment amb enti­tats i par­tits, un acte a favor del referèndum. Al final de la cita, agents de la Guàrdia Urbana van començar a iden­ti­fi­car els assis­tents. “Vaig inter­ce­dir per mirar d’expli­car-los que aquell acte tenia el permís de l’Ajun­ta­ment”, recorda. Dies més tard li va arri­bar una citació. Aca­bava de ser con­dem­nat a pagar uns 4.600 euros per uns delic­tes de resistència a l’auto­ri­tat i lesi­ons. En David Car­mona, també, però d’una quan­ti­tat infe­rior. “Això és una per­se­cució política i ideològica”, denun­cia. L’Ivan Alti­mira també sap què és ser tras­lla­dat emma­ni­llat a l’Audi­en­cia Naci­o­nal. Forma part dels cinc dar­rers inde­pen­den­tis­tes que van ser jut­jats per cre­mar fotos del rei. Tot el viatge se’l va pas­sar emma­ni­llat. Rei­tera com n’és, d’impor­tant, la soli­da­ri­tat de la gent: “Sen­tir que no estem sols, ni els nos­tres fami­li­ars, tam­poc.” El cas va aca­bar arxi­vat després que la justícia euro­pea sen­tenciés que cre­mar fotos del monarca és lli­ber­tat d’expressió.

De denúncies que aga­fen gent a con­tra­peu n’hi ha un munt. Fins a aquesta set­mana i sense comp­tar els líders inde­pen­den­tis­tes que acu­mu­len prop de dos anys a la presó, els casos més escan­da­lo­sos havien estat els de Tamara Car­rasco i Adrià Car­rasco, acu­sats de ter­ro­risme per par­ti­ci­par en una pro­testa. Altres ciu­ta­dans que no donen crèdit són els nou votants de l’1-O que la Policía Naci­o­nal volia inves­ti­gar. O, sense anar tan lluny, els dos menors mili­tants d’Arran que van ser detin­guts dijous.

SARA MUÑOZ

smu­noz@​lrp.​cat

PERSEGUIR LA PROTESTA PER LLEI

L’advocat Xavier Pellicer detalla que a Alerta Solidària, en els darrers mesos, han atès uns dos cents casos de persones a les quals se’ls reclamava una sanció en aplicació de la Llei Mordassa. D’aquestes, unes 150 havien estat interposades pels Mossos d’Esquadra i moltes per considerar que s’havien manifestat de forma il·legal. Han aconseguit l’arxivament d’una bona part. Laura Medina, coordina de l’Àrea de Protesta de l’Associació Irídia Centre per la Defensa dels Drets Humans, recorda les estadístiques fetes públiques pel Ministeri d’Interior que demostren com es criminalitza la protesta: 21.122 sancions el 2017 per manca de respecte a un policia i 13.033 sancions per desobediència o resistència a l’autoritat.

LA PROMESA DE PEDRO SÁNCHEZ

Una de les promeses incomplertes pel president de l’Estat Espanyol és la de derogar la Llei Mordassa. Laura Medina, del Centre Irídia, explica que Sánchez ha introduït alguns preceptes sobre com interpretar el text però que no han servit per frenar la lectura perversa que fan alguns policies i jutges. Medina creu que s’ha fet una llei a mida per criminalitzar quan s’escau l’independentisme i gran part dels moviments socials. “Sovint les sancions afecten a col·lectius que no tenen diners i no es poden permetre recórrer”, indica. Aconsella filmar qualsevol detenció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor