El dossier

LA REPÚBLICA TÉ PREMI

El setmanari La República convoca la primera edició dels Premis Republicans de l’Any, que s’escolliran per votació popular durant l’estiu i que es lliuraran l’1 d’octubre

Els guardons volen reconèixer l’excel·lència en tots els àmbits i també la defensa dels valors republicans

El setmanari La República convoca la primera edició dels Premis Republicans de l’Any, destinats a reconèixer aquelles persones, entitats i organitzacions que hagin destacat per la defensa dels valors republicans relacionats amb la solidaritat, l’excel·lència professional i el compromís cívic, així com també a les trajectòries individuals i col·lectives dedicades a treballar per la construcció de la República Catalana.

L’objectiu d’aquests guardons és contribuir a la consolidació i l’ampliació dels espais republicans més enllà de l’àmbit institucional. No hi pot haver república sense una actitud republicana col·lectiva. Per aquest motiu, des de tots els àmbits i espais de sociabilitat, entre els quals el del periodisme, cal contribuir a la normalització del model cívic i ètic que actualment, votació rere votació, fan d’aquesta opció d’organització social la majoritària a Catalunya. El moment polític és complex i la situació continua sent dura per als presos, els exiliats, els seus familiars i els centenars de milers de persones que estan mostrant una solidaritat encomiable. Mentre duri aquesta situació, els guardons no seran, doncs, un motiu de celebració, sinó de reafirmació republicana i democràtica.

VUIT CATEGORIES

Els Premis Republicans de l’Any tindran vuit categories, i els guanyadors s’escolliran per elecció popular dels subscriptors i lectors de la revista, a partir de les nominacions proposades per La República [vegeu el gràfic de la pàgina 12].

Quatre dels guardons seran destinats al reconeixement de trajectòries personals i col·lectives en àmbits de la societat, des de l’educació i la salut fins a la recerca, el compromís solidari i cívic i la cultura. Aquests premis són: Premi Republicà de l’any (individual); premi al Mèrit Republicà (entitats o col·lectius); premi República de les Arts (cultura); premi Reflexió Republicana (periodisme i assaig, obra publicada).

Hi haurà dos premis més destinats a reconèixer les trajectòries de compromís pacífic i democràtic per la República Catalana. Aquests seran el Premi Primer d’Octubre (individual) i el Premi República Popular (entitats o col·lectius).

La llista de nominats es donarà a conèixer a principis del mes de juliol i la votació popular finalitzarà el dia 1 de setembre. Els nom dels guanyadors en cada categoria es donaran a conèixer en l’edició de La República del dia 8 de setembre, mentre que la cerimònia de lliurament dels guardons es farà en un acte públic el dia 1 d’octubre del 2018, data del primer aniversari del referèndum d’independència. Les votacions caldrà fer-les entrant al web de La República (www.lrp.cat), a partir del 7 de juliol.

A més dels sis premis proclamats per votació popular, el setmanari La República ha decidit crear extraordinàriament en l’edició d’enguany dues distincions de designació directa. La primera és el Premi Memòria Republicana, al reconeixement pòstum en la lluita per les llibertats de Catalunya. I la segona, com a colofó, serà el lliurament durant l’acte del Premi d’Honor de La República.

L’URNA COM A GUARDÓ

Quin millor reconeixement que una urna de l’1-0? Una senzilla urna de plàstic ha esdevingut d’ençà del referèndum un dels símbols més potents de la victòria de la voluntat popular sobre la repressió de l’Estat espanyol. L’urna s’ha convertit en element icònic. Se n’han fet reproduccions per finançar el suport a presos i exiliats i la seva repercussió simbòlica s’ha traslladat al món cultural, amb una exposició a Brussel·les. El setmanari està treballant en el disseny dels guardons, que tindran com a base la icona de l’1-O.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.