El dossier

Marcar la diferència

Un milió de persones continua morint cada any per una malaltia que evidencia les diferències entre pobres i rics

MÉS COBERTURA
La meitat de les persones infectades no reben tractament

Com recorda el doctor Bonaventura Clotet, al món hi ha grans diferències entre els països amb més recursos i els que en tenen menys a l’hora d’afrontar el VIH. “A l’Àfrica subsahariana, que és on hi ha la majoria de les infeccions, cada any s’infecten 2 milions de persones i 1 milió moren per culpa de la malaltia. Només la meitat de les persones que haurien de rebre el tractament el reben. I a més, aquests tractaments no són els més òptims”, explica. Amb aquests arguments reclama més recursos i insisteix que la recerca relacionada amb el VIH ha permès avançar també en nous tractaments per a altres malalties, com l’hepatitis C i determinats càncers. La implicació de la societat és indispensable i, per promoure-la, des del 2016, la Fundació de Lluita contra Sida celebra a Barcelona la gala People in Red per recaptar fons. En l’edició d’aquest any, el 19 de novembre, es van aconseguir més de 700.000 euros que es destinaran a la recerca. I la xifra encara pot continuar augmentant amb les aportacions que es vagin fent a través de SMS. “Enviant la paraula sida al 38033 es farà un donatiu de 3 euros, i enviant-la al 38099, de 5 euros. Així, amb microdonatius, podem aconseguir una gran aportació”, explica Clotet, que reivindica una llei de mecenatge “com la d’Holanda, que desgrava el 100% de les donacions”.

Hi ha tres línies d’actuació clau per utilitzar els diners recaptats. En primer lloc, les vacunes preventives, amb nous models que tenen com a objectiu evitar noves infeccions i estudiar la seva aplicació també en un altre tipus de teràpies, per exemple, tractaments que puguin combatre el càncer. En segon lloc, les malalties relacionades amb el VIH i el microbioma, els organismes beneficiosos, com ara bacteris, que tenim al nostre cos i que s’està veient que poden contribuir a la recuperació de la immunitat de les persones amb VIH i a enfortir la seva resposta immunitària. I finalment els nous tractaments per als virus que s’han tornat més resistents, que afecten el 15% dels infectats.

35 milions

Al món hi ha 35 milions de persones infectades per VIH. El pic de l’epidèmia es va produir el 1997, quan en l’àmbit mundial es van infectar 3,5 milions de persones. Des de llavors, la xifra ha anat a la baixa, però encara cal fer molta feina de prevenció per aturar la malaltia. A Catalunya es calcula que hi ha unes 14.000 persones infectades i que es produeixen unes 800 transmissions anuals.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor