El dossier

1898

El ressò de la “qüestió catalana”

El Comitè Nacionalista de París va editar La qüestió catalana. El primer subtítol puntualitzava que es tractava d’analitzar les relacions entre “Espanya i Catalunya”; i el segon deixava clar que el destinatari era “la premsa europea”, que amb la guerra de Cuba s’havia adonat de la particularitat del cas català.

DIFERÈNCIES
“En totes les qüestions, Catalunya i Espanya representen dues maneres oposades de veure les coses”
VATICINI
“Si l’Estat espanyol aprèn del desastre i avança cap al particularisme [...] la idea separatista perdrà terreny”

El 1898, Espanya vivia trasbalsada per la derrota contra els Estats Units. El conflicte va provocar la pèrdua del 40% del territori espanyol i va tenir uns efectes evidents en l’economia, malgrat la sagnia que representaven les darreres colònies d’ultramar. La sacsejada va ser, sobretot, moral. Espanya va ser escombrada per un país sense història, i mentre bona part de potències es disputaven continents sencers, l’imperi on “no es ponia el sol” havia quedat reduït a la mínima expressió. La pèrdua també va provocar una sacsejada interna prou notable. Mentre al nostre país creixia amb força el catalanisme polític, la resposta espanyola es traduïa, tal com ha assenyalat el professor Joan B. Culla, en “més centralisme i més uniformització, projectant contra catalanistes i basquistes les frustracions sofertes”.

Va ser en aquest context que va aparèixer un opuscle editat pel Comitè Nacionalista Català de París. En la introducció s’advertia: “La premsa europea s’ha adonat, arran de la guerra hispanoamericana, que Catalunya té una forma de pensar diferent dels espanyols.” Els autors també parlaven de tres vies per resoldre la “qüestió catalana”. D’una banda, la idea d’organitzar l’Estat sobre la base d’una federació o una autonomia de les regions que la conformen”; si bé puntualitzaven que es tractava d’una “solució conservadora i oportunista del conflicte”, acceptada pels partits polítics extremistes, tant pels federalistes com pels tradicionalistes. El Comitè Nacionalista considerava que aquesta opció resultava complicada; bàsicament perquè “el poble castellà, poble primitiu, és incapaç de solucions complexes i no coneix cap altra forma d’unió que l’absorció”. I, en aquest sentit, remarcava que una part dels catalans optava per la via independentista o confederal, si bé aquesta era “poc manifesta a causa de la legislació repressiva”. La darrera via, defensada per industrials i alguns “joves intel·lectuals”, apostava directament per l’annexió amb França. L’opuscle interpreta que el triomf d’una o altra tendència dependrà “de la conducta del govern espanyol i sobretot de les circumstàncies”.

Del 25 al 27 de març del 1892
Aprovació de les Bases de Manresa, una de les principals fites del catalanisme.
1895
Es publica el Compendi de doctri- na catalanista, en què s’afirma que “Cata- lunya és l’única pàtria dels catalans”.
3 de juliol del 1898
Batalla naval entre Espanya i els Estats Units, que representa l’enfonsament de bona part de l’esquadra espanyola.
10 de desembre del 1898
Acords de París, que posen punt final a la guerra hispanoamericana.
14 de març del 1899
Formació del govern presidit per Silvela, que genera expectatives en la societat catalana.
20 d’octubre del 1899
Tancament de caixes contra la reforma fiscal del govern.

Un “libel contra Espanya”

La premsa espanyola va reaccionar amb virulència veient l’opuscle editat pel Comitè Nacionalista de París. El diari La Época el definia com “un libel contra Espanya, a la qual s’omple d’injúries i de falsos testimonis” i el posava com a prova “que hi ha un catalanisme realment separatista”. Per la seva banda, El Tiempo qualificava directament els seus impulsors de “ximples” i reclamava al govern que els seguís amb atenció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor