El dossier

NO frenen

El TSJC intensifica l’ofensiva judicial condemnant el president de la Generalitat a un any i mig d’inhabilitació en culminar una operació sense precedents contra un president en exercici

LES FRASES DE LA SENTÈNCIA
“En el requeriment de l’11 de març, la Junta Electoral Central es dirigeix al president de la Generalitat i li ordena la immediata retirada de banderes estelades i llaços grocs, especifica de quins edificis i li atorga un termini per al compliment d’allò que es disposa. L’ordre és meridiana i explícita i no hi ha interpretacions possibles sobre el seu significat, transcendència, pes i gravetat. Els termes són clars i imperatius, sense marge d’error quant a l’enteniment i la comprensió de les paraules utilitzades, que resulten molt fàcils d’analitzar. El mateix es pot dir de l’acord del 18 de març.”
“En definitiva, el mandat emanat dels successius acords de la Junta Electoral Central és eloqüent, expressiu i clarament revelador del que havia de portar a terme el MHP de la Generalitat, imposant al seu destinatari un inexcusable deure d’acatament i subjecció al mateix mandat en tots els seus extrems.”
“Assistim al pronunciament d’una ordre que emana d’una autoritat administrativa amb competència per a això, que, de manera clara i terminant, commina el destinatari d’aquesta ordre a actuar d’una determinada manera.”
“La valoració de tot aquest conjunt porta al tribunal a la inequívoca conclusió que el mandat de la Junta Electoral Central no va ser atès pel seu destinatari, el MHP Sr. Torra, que no només va ordenar la retirada a les façanes dels edificis dependents de la Generalitat dels llaços grocs i de les banderes estelades en el termini establert, sinó que va arribar a decidir (o consentir), en alguns casos, la seva substitució per altres llaços, blancs i creuats per una ratlla vermella. No hi ha dubte, doncs, que, a més de desatendre el mandat de la Junta Electoral Central, assistim a una voluntat conscient i a una disposició anímica inequívoca de contravenció.”
“No té sentit negar autoritat a la JEC perquè no és un òrgan superior a la presidència de la Generalitat per defensar que les competències que s’arroga la Junta Electoral Central en el cas que ens ocupa, corresponen, en realitat, a la Junta Electoral Provincial, perquè si aquella, a entendre de l’acusat, no és autoritat superior, no veiem de quina manera pot sostenir-se que la Junta Electoral Provincial sí que ostenti aquesta condició.”
“A la vista de tot el que es relaciona, s’observa que no eren pocs els elements de reflexió amb què comptava el MHP de la Generalitat per a la valoració del que era oportú de l’acatament dels mandats de la JEC, fonaments facilitats no només per part de la junta, que motiva i raona el mandat, sinó, i sobretot, per part dels mateixos serveis jurídics de la Generalitat i del mateix Síndic de Greuges, sense que, tot i això, el MHP atengués l’ordre de la JEC quan ho hauria pogut fer.”
“Els arguments legítimament esgrimits pel MHP per emparar la seva reticència al compliment del mandat de la Junta Electoral Central, no resisteixen, a la vista de tot el que s’ha analitzat, una anàlisi ponderada i objectiva, ja que tots i cada un resulten contestats: la Junta Electoral Central és autoritat superior als presidents autonòmics en matèria electoral”
PENDENTS DE RECURS
La sentència inhabilita Torra de qualsevol càrrec públic, però no és ferma perquè permet recurs

La magnitud de la sentència europea del cas Junqueras ha deixat aquesta setmana en segon terme una altra resolució que, lluny de ser menor, constitueix un atac sense precedents del poder judicial espanyol al poder executiu català, amb la inhabilitació per primer cop en la història d’un president de Catalunya en ple exercici del seu càrrec. És el que ha fet el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) condemnant el president Quim Torra amb una dura sentència emesa el mateix dia que a Europa es fallava en favor d’Oriol Junqueras, fent evident l’actuació coordinada del braç judicial espanyol en un exercici matusser i calculat de contraprogramació.

La sala civil i penal del TSJC condemna Torra a un any i mig d’inhabilitació i 30.000 euros de multa per no haver acatat l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de despenjar del balcó del Palau de la Generalitat el llaç groc en solidaritat amb els presos polítics i exiliats en el període previ a les eleccions del 28 d’abril passat.

El màxim òrgan judicial espanyol a Catalunya, presidit per Jesús María Barrientos, qualifica la manera de procedir del president de “recalcitrant i reiterada actitud desobedient” respecte a l’ordre de la JEC de retirar el llaç, fet que qualifica de “voluntat conscient i una disposició anímica inequívoca” del cap de l’executiu per contravenir les disposicions de l’autoritat electoral.

NO ÉS FERMA

La sentència inhabilita Torra de qualsevol càrrec públic local, autonòmic, estatal o europeu, però no és ferma perquè permet la presentació de recurs davant del Tribunal Suprem en un procediment que encara es podria allargar gairebé un any en cas que el president decidís esgotar-lo i no recórrer abans a la convocatòria d’eleccions anticipades, prerrogativa que només té ell mateix mentre no sigui inhabilitat amb sentència ferma.

Pel que fa als arguments de la defensa del president Torra, exercida per Isabel Elbal i Gonzalo Boye, segons els quals la Junta Electoral no és una autoritat jeràrquicament superior al president de la Generalitat, el TSJC dictamina en direcció oposada afirmant que sí que ho és perquè, en cas contrari, el cap de l’executiu català “s’erigiria, llavors, en autoritat electoral, dirimiria la qüestió i s’atribuiria, doncs, funcions que de cap manera li són pròpies”.

cs va obrir la cacera

L’origen del cas que, de moment, ha desembocat amb la inhabilitació de la màxima autoritat catalana és la denúncia de Ciutadans el 4 de març contra la presència al balcó del Palau de la Generalitat de la pancarta per la llibertat dels presos amb el llaç groc, una actuació que forma part de l’ofensiva del partit d’Albert Rivera i Inés Arrimadas de buscar la confrontació atiant una guerra de símbols a Catalunya que, lluny de calar entre la població, està provocant l’enfonsament de la formació taronja en les últimes convocatòries electorals al Congrés i també l’ensorrament, segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, en unes hipotètiques eleccions al Parlament de Catalunya, on passaria de ser la primera força parlamentària amb els 36 diputats actuals a ser la quarta, amb entre 14 i 16 escons.

CARLES RIBERA

cribera@lrp.cat

.

Quin és el futur immediat de quim torra?

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que inhabilita un any i mig el president de la Generalitat, Quim Torra, és només el punt de partida d’un farragós procés que a hores d’ara no queda clar quants mesos pot durar, perquè depèn de diversos factors judicials i extrajudicials.

Atès que la sentència no és ferma i que l’advocat Gonzalo Boye ja ha anunciat que la recorreran davant del Tribunal Suprem, Torra pot seguir exercint el càrrec. Si, com és previsible, la defensa del president sol·licita qüestions prejudicials, el cas es podria allargar més d’un any depenent de la celeritat dels tribunals. Si finalment fos el Suprem qui apartés Torra de la política, amb una sentència ferma, seria automàticament substituït pel vicepresident del govern, Pere Aragonés, de conformitat amb l’article 6.2 de la llei de la presidència aprovada pel Parlament el 2008. Si es donés aquest escenari, seria a Pere Aragonès a qui li tocaria pilotar l’administració, però ho faria un màxim de dos mesos, el temps durant el qual el Parlament hauria de consensuar un nou president o presidenta, seguint les passes de qualsevol investidura. Si no hi hagués una majoria necessària passats aquests seixanta dies, es convocarien eleccions al Parlament de Catalunya, que serien al cap de cinquanta-quatre dies més. D’altra banda, si hi hagués una convocatòria electoral a Catalunya des d’ara i fins al moment en què hi hagi sentència ferma, Quim Torra no podria ser el candidat de cap formació malgrat que la sentència fos provisional. Així ho indica la llei orgànica del règim electoral general. La potestat de convocar aquests comicis és, tanmateix, de Torra mentre no estigui inhabilitat, i a hores d’ara res no fa pensar que vulgui prémer el botó vermell de convocatòria. Combinant totes les variables, les eleccions podrien ser, tirant curt, a tocar de l’estiu o, esgotant totes les dilacions possibles, a principis del 2021, cosa que permetria a Torra acabar gairebé la legislatura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor