El dossier

Assignatures pendents

El futur govern haurà d’afrontar sense gaire dilació diferents actuacions que, o bé fa anys que estan enquistades, o bé s’han erigit com a irrenunciables per esmenar una societat que camina a diverses velocitats. Apuntem alguns dels reptes que haurien d’estar sobre la taula

El futur govern de la Gene­ra­li­tat, al marge de quin sigui el seu color –o colors– defi­ni­tiu, es tro­barà sobre la taula dife­rents rep­tes que el país neces­sita afron­tar amb la màxima cele­ri­tat. O bé perquè són assig­na­tu­res pen­dents des de fa tants anys que ja no hi ha excusa per no res­ca­tar-les dels calai­xos on repo­sen, o bé perquè són actu­a­ci­ons inhe­rents a la sor­tida d’una crisi econòmica i social sense pre­ce­dents, herència de la pandèmia, o bé perquè són objec­tius irre­fu­ta­bles si es vol esme­nar una soci­e­tat que camina a diver­ses velo­ci­tats i que cada cop deixa més gent enrere. Serà qüestió d’encai­xar els propòsits de les dife­rents for­ces que inte­grin el govern, com si d’un gran tren­ca­clos­ques es tractés. Caldrà per­se­guir objec­tius clara­ment defi­nits a curt, mitjà i llarg ter­mini. Mirem d’apun­tar algu­nes de les assig­na­tu­res pen­dents. No hi són totes. També caldrà fer ara la feina de per­me­a­bi­lit­zar els pro­gra­mes elec­to­rals i de trans­for­mar els com­pro­mi­sos indi­vi­du­als en un pro­jecte de país. És l’hora de bus­car con­sen­sos i de defi­nir un full de ruta, en tots els camps, que per­meti superar la legis­la­tura amb bona nota.

Reforçar el sis­tema de salut pública

RECLAM DE 5.000 MILI­ONS EN ELS PRÒXIMS CINC ANYS

La pandèmia ha des­ta­pat, ja no hi ha qui ho negui, tots els dèficits del sis­tema sani­tari català. Mol­tes man­can­ces eren velles cone­gu­des o fàcils d’intuir, però el coro­na­vi­rus les ha tret, una a una, a la llum. Enfor­tir aquesta xarxa hau­ria de ser un dels prin­ci­pals rep­tes de qual­se­vol govern, tant per con­tro­lar la pandèmia com per bus­car l’excel·lència en l’atenció de tota la població. El comitè d’experts per a la trans­for­mació del sis­tema públic de salut xifra en 5.000 mili­ons d’euros la inversió necessària en els pro­pers cinc anys. És la injecció que per­me­tria fer front, per exem­ple, al pro­blema endèmic de les llis­tes d’espera que s’han res­sen­tit per culpa del coro­na­vi­rus, o que aju­da­ria a con­trac­tar més per­so­nal sani­tari i amb unes con­di­ci­ons prou atrac­ti­ves per evi­tar la fuita a l’estran­ger. La Con­se­lle­ria de Salut també té pen­dent des­en­ca­llar pro­jec­tes com la nova ubi­cació de l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona o el nou hos­pi­tal de pro­xi­mi­tat al Vallès Occi­den­tal, així com des­ple­gar la llei de l’eutanàsia i el pla naci­o­nal de pre­venció del suïcidi. Un altre repte, no menys impor­tant, serà reforçar els sis­te­mes d’atenció a la salut men­tal, sobre­tot ara que la pandèmia ja està dei­xant impor­tants seqüeles.

Enfor­tir l’estat del benes­tar

CATA­LU­NYA JA SUPERA EL MIG MILIÓ D’ATU­RATS

Les xifres són esfereïdores. Cata­lu­nya supera el mig milió d’atu­rats –el coro­na­vi­rus va fer créixer aquesta xifra en 132.100 deso­cu­pats més durant el 2020–, les cues als bancs d’ali­ments i men­ja­dors soci­als s’han doblat en els dar­rers mesos, la taxa de pobresa ha batut un rècord històric –a mit­jans de l’any pas­sat, el 31% dels menors de 18 anys esta­ven en risc de pobresa o exclusió social, segons Save the Chil­dren– i un de cada qua­tre des­no­na­ments a l’Estat espa­nyol es pro­du­ei­xen en ter­ri­tori català. Amb aquest lamen­ta­ble esce­nari, tre­ba­llar per garan­tir els drets soci­als de tota la població ha de ser un repte impror­ro­ga­ble. S’ha d’ava­luar si la renda garan­tida de ciu­ta­da­nia apro­vada pel Par­la­ment el 2017 i millo­rada l’any pas­sat s’està des­ple­gant amb totes les garan­ties i si convé fer-ne una nova revisió. Cata­lu­nya s’ha de con­ver­tir en una terra d’opor­tu­ni­tats labo­rals per garan­tir una sor­tida digna per a tot­hom i s’han de reforçar les enti­tats soci­als que tre­ba­llen sobre el ter­ri­tori. Pro­te­gir el dret a l’habi­tatge apa­rei­xerà de ben segur en totes les agen­des polítiques i, ara per ara, serà molt difícil avançar en aquest ter­reny sense pre­veure un pacte amb l’Estat. Els grans objec­tius que cal per­se­guir hau­rien de ser la llei de la segona opor­tu­ni­tat per garan­tir la dació en paga­ment quan no es pot assu­mir el cost de la hipo­teca, la pro­tecció de la vul­ne­ra­bi­li­tat davant dels grans teni­dors (obli­gació de llo­guer social), el con­trol dels fons vol­tor per posar fi al tracte de pri­vi­legi pel que fa a les polítiques fis­cals i, entre d’altres, l’estratègia per fer aflo­rar i tras­lla­dar al mer­cat els pisos buits. També són necessàries més pro­mo­ci­ons públi­ques des­ti­na­des a llo­guer social.

Posar remei a la segre­gació esco­lar

L’EDU­CACIÓ, LA GRAN ABSENT EN CAM­PA­NYA

La segre­gació esco­lar és el repar­ti­ment desi­gual de l’alum­nat entre els dife­rents cen­tres edu­ca­tius i és, alhora, un dels grans pro­ble­mes soci­als que cal afron­tar, atès que difi­culta la cohesió social i la igual­tat d’opor­tu­ni­tats entre l’alum­nat. Aquest dese­qui­li­bri en la com­po­sició social dels nens i joves afecta sobre­tot el sis­tema públic. Rever­tir la situ­ació actual reque­rirà una ele­vada inversió i, per què no dir-ho, polítiques valen­tes. Altres assig­na­tu­res pen­dents en matèria d’edu­cació són l’esco­la­rit­zació gratuïta per a tot­hom entre els 0 i els 3 anys, la reducció de l’absen­tisme esco­lar i l’apro­xi­mació a un model d’edu­cació bate­jat com a 360 i pen­sat per con­nec­tar els apre­nen­tat­ges que es pro­du­ei­xen en tots els temps i espais de la vida de les per­so­nes. Sense obli­dar la necessària adap­tació de les meto­do­lo­gies tra­di­ci­o­nals als nous temps. La Fun­dació Bofill va lliu­rar recent­ment tot un seguit de peti­ci­ons a cadas­cun dels grups polítics, però la rea­li­tat ha aca­bat demos­trant que l’edu­cació no ha estat pre­ci­sa­ment un dels temes cen­trals de la cam­pa­nya elec­to­ral, un fet que no ha estat gens nou.

Impul­sar un nou model ter­ri­to­rial i econòmic

REPEN­SAR EL TURISME I CAP­TAR INDÚSTRIA

El coro­na­vi­rus ha posat potes enlaire el país i ha des­en­ca­de­nat una crisi econòmica i social que obliga a repen­sar el model ter­ri­to­rial i econòmic. Cata­lu­nya beu força dels ingres­sos que repre­senta el sec­tor turístic, ja que és un dels prin­ci­pals des­tins del món –a l’Estat espa­nyol el sec­tor turístic repre­senta el 13% del PIB–, i el tan­ca­ment de fron­te­res i la sus­pensió de tots els viat­ges han com­por­tat unes con­seqüències nefas­tes, amb una cai­guda de la fac­tu­ració de més del 80%. La crisi obliga a refor­mu­lar el model turístic i a repo­si­ci­o­nar el pro­ducte, sobre­tot els de des­tins low cost, que es van que­dant enrere en la cursa amb altres països per cap­tar aquest públic. El nou govern, en paral·lel, tindrà feina per atreure indústria i gene­rar llocs de tre­ball des de sec­tors com el de la inno­vació, el químic i el far­macèutic, el de la salut, el de la pro­ducció de pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat, etc.

Repen­sar el país també demana dotar-lo de les infra­es­truc­tu­res pen­dents i millo­rar les que ja hi ha. Urgeix fina­lit­zar la línia 9 del metro, acor­dar amb l’Estat el nou model aero­por­tu­ari i, entre d’altres, resol­dre el man­te­ni­ment de la xarxa viària un cop fina­lit­zin les con­ces­si­ons actu­als. Una de les grans assig­na­tu­res pen­dents és la lluita per posar fre als efec­tes del canvi climàtic. En aquest sen­tit, cal reduir molt més les emis­si­ons de CO2. On hi ha més marge per inci­dir és en el trans­port, tot apos­tant per l’elec­tri­fi­cació, però hi ha camp per córrer si es plan­teja des­car­bo­nit­zar la indústria i impul­sar l’eco­no­mia cir­cu­lar. Un altre objec­tiu hau­ria de ser la reha­bi­li­tació energètica dels edi­fi­cis i la millora de l’eficiència energètica en l’àmbit par­ti­cu­lar. La pro­tecció dels espais natu­rals i la pèrdua de la bio­di­ver­si­tat també hau­rien de tenir un lloc des­ta­cat en els pro­gra­mes de tre­ball. Cata­lu­nya té pen­dent des­ple­gar l’Agència de la Natura, així com acon­se­guir un pacte ter­ri­to­rial per al des­ple­ga­ment de les ener­gies reno­va­bles.

Asso­lir el 2% d’inversió en cul­tura

LA GENE­RA­LI­TAT HI INVER­TEIX 13 EUROS PER PER­SONA

És el reclam per excel·lència, com­par­tit per tot el sec­tor cul­tu­ral: acon­se­guir que el 2% del pres­su­post de la Gene­ra­li­tat es des­tini a aquest àmbit. Se segui­rien així les pas­ses de molts països euro­peus. Actu­al­ment, les xifres par­len d’un 0,65% del pres­su­post, i el govern català només hi des­tina, de mit­jana, 13 euros l’any per habi­tant. A França, per situar fins a on arriba el drama, la inversió és de 476 euros per per­sona. En el cas català, gai­rebé tot­hom coin­ci­di­ria a afir­mar que ha arri­bat l’hora d’inver­tir en les per­so­nes i no tant en les pedres. El capítol d’equi­pa­ments s’ha anat cobrint força al llarg dels anys –falta pot­ser, una gran bibli­o­teca pública a Bar­ce­lona– i, per tant, ara seria el moment de fixar l’aposta en aspec­tes com la cre­ació, la pro­gra­mació, la difusió... Cal con­so­li­dar la figura de l’artista i regu­la­rit­zar les con­di­ci­ons labo­rals dels pro­fes­si­o­nals d’un sec­tor massa pre­cari, com s’ha demos­trat amb aquesta pandèmia. Actu­al­ment s’està ela­bo­rant un cens d’artis­tes, una ini­ci­a­tiva que dis­para el debat sobre qui és artista i qui no.

Revi­sar el model de segu­re­tat

PUNT CLAU DE LES NEGO­CI­A­CI­ONS POLÍTIQUES

Les nego­ci­a­ci­ons entre els par­tits inde­pen­den­tis­tes per mirar de for­mar un nou govern s’han tro­bat amb un con­vi­dat ines­pe­rat que s’ha situat al cen­tre del pos­si­ble acord: el model poli­cial català i la neces­si­tat de revi­sar-lo. Les dar­re­res pro­tes­tes arreu del país, deri­va­des de l’entrada a presó del raper Pablo Hasél, han desem­bo­cat en inten­ses pro­tes­tes i les poste­ri­ors càrre­gues poli­ci­als i han ten­sat tot un país fins al punt que no hi haurà acord dins de l’inde­pen­den­tisme si no s’aborda aquesta qüestió en pro­fun­di­tat. La CUP, amb la clau del govern, exi­geix a qui vul­gui els seus vots la dis­so­lució de la Brimo, la pro­hi­bició dels pro­jec­tils de foam i la fi de la repressió. Tant ERC com Junts s’han mos­trat dis­po­sats a abor­dar aquesta qüestió, però encara és d’hora per saber si les tres for­ces que sumen majo­ria al Par­la­ment podran arri­bar a un acord que no rebi el rebuig fron­tal del cos dels Mos­sos d’Esqua­dra, tenint en compte que Junts és el par­tit que ha ges­ti­o­nat més anys aquest depar­ta­ment i que, per tant, té res­pon­sa­bi­li­tat en la seva orga­nit­zació. D’entrada, tot­hom sem­bla dis­po­sat a adme­tre que s’ha d’apos­tar per reforçar tant la for­mació dels poli­cies com els sis­te­mes de medi­ació per mirar d’evi­tar així alguns dels epi­so­dis vio­lents que s’estan vivint, i de recla­mar la inversió pen­dent de l’Estat per poder ampliar el nom­bre d’agents. El debat sobre el paper dels agents anti­a­va­lots, encar­re­gats de l’ordre públic, pot ser el més difícil de des­en­ca­llar. En un país amb més de 3.000 inde­pen­den­tis­tes repre­sa­li­ats –la Gene­ra­li­tat manté diver­ses cau­ses ober­tes–, els nous gover­nants no podran elu­dir aquesta qüestió.

Reno­var els càrrecs de la Cam­bra pen­dents

MÉS DE CENT CÀRRECS SENSE DESIG­NAR

Molts dels orga­nis­mes que depe­nen del Par­la­ment estan fun­ci­o­nant amb càrrecs en fun­ci­ons, atès que els man­dats estan més que cadu­cats. La reno­vació de les per­so­nes que n’estan al cap­da­vant s’hau­ria d’afron­tar amb una certa urgència. El diari El Punt Avui publi­cava el març del 2020 que hi havia fins a 101 càrrecs, entre mem­bres de con­sells, sin­di­ca­tu­res, agències, comis­si­ons i comitès, que tenien pen­dent que la seva desig­nació s’inclogués en l’ordre del dia del ple del Par­la­ment. Una xifra que en aquell moment ja repre­sen­tava més del 65% del total dels 154 càrrecs que cor­res­po­nen a una tren­tena d’òrgans del Par­la­ment i que s’explica, a grans trets, per les difi­cul­tats que suposa tan­car acords polítics que en faci­li­tin la reno­vació. Par­lem d’orga­nis­mes com el Síndic de Greu­ges, la Sin­di­ca­tura de Comp­tes, el con­sell de govern de la Cor­po­ració Cata­lana de Mit­jans Audi­o­vi­su­als (CCMA) i el Con­sell de l’Audi­o­vi­sual de Cata­lu­nya (CAC). Alguns dels càrrecs d’aquests orga­nis­mes s’han reno­vat par­ci­al­ment, però encara tenen alguns mem­bres amb el man­dat cadu­cat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor