El dossier

Mitjana de 47 anys i pes dels politòlegs

Presidència. LAURA VILAGRÀ-ERC
Exalcaldessa de Santpedor i exdelegada de la Generalitat a la Catalunya Central. Ha format part de l’equip negociador.
JOSEP MARIA ARGIMON-Junts Salut. Metge i, fins ara, secretari de Salut Pública, en la primera línia de la lluita contra la pandèmia.
LOURDES CIURÓ-Junts Justícia. Exdiputada de Junts a Madrid. Fins ara era la líder del grup de Junts a l’Ajuntament de Sabadell.
VIOLANT CERVERA-Junts Drets Socials. Responsable de l’Oficina del Delegat del Govern a Lleida. Va ser diputada a Madrid durant set anys.
VICTÒRIA ALSINA-Junts Acció Exterior i Transparència. Exdelegada del govern als Estats Units i cocoordinadora del grup de treball Catalunya 2022.
GEMMA GEIS-Junts Recerca i Universitats. Advocada i professora universitària. Va ser vicerectora de la UdG i portaveu de Junts.
PERE ARAGONÈS
-ERC President. Investit 132è president de la Generalitat, el polític de Pineda de Mar és la persona més jove que ocupa aquesta responsabilitat. Bregat en política local i nacional, està vinculat al partit des que tenia 16 anys.
JOAN IGNASI ELENA-ERC Interior. Advocat i exalcalde socialista de Vilanova i la Geltrú. Ha estat coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum.
TÀNIA VERGE-ERCt Feminismes i Igualtat. Catedràtica de ciències polítiques de la UPF. Membre de la sindicatura electoral de l’1-O.
JOSEP GONZÁLEZ CAMBRAY-ERC Educació. Ha estat director general de Centres Públics. Ha ocupat càrrecs a la Generalitat i a la Diputació de Barcelona.
NATÀLIA GARRIGA-ERC Cultura. Ha estat directora de Serveis de Vicepresidència de la Generalitat. Secretària de Política Cultural a ERC.
ROGER TORRENT-ERC Empresa i Treball. De president del Parlament a conseller. És politòleg i va ser alcalde de Sarrià de Ter.
TERESA JORDÀ-ERC Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació. Repeteix càrrec. Va ser alcaldessa de Ripoll i diputada a Madrid.
JORDI PUIGNERÓ-Juntst Vicepresidència, Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda. L’home fort de Junts al nou govern.
JAUME GIRÓ-Junts Economia i Hisenda. Ex-director general de la Fundació La Caixa. Ha tingut pes a Gas Natural, Repsol i Petrocat.
EL TERRITORI, REPRESENTAT
Dels quinze membres del govern, nou provenen de la demarcació de Barcelona (tot i que Ciuró és reusenca de naixement), tres de les comarques gironines, dos de municipis de Lleida i una de la ciutat de Reus

El nou govern de la Generalitat, el de la tretzena legislatura, té una escassa relació amb l’equip anterior, després que ERC i Junts hagin impulsat una renovació sense precedents, tret d’aquelles ocasions, òbviament, en què l’executiu ha canviat de sigles. De les quinze persones que integren l’equip que ha de pilotar el país els propers quatre anys –si res no impedeix que la legislatura sigui més curta–, només tres van ser titulars d’algun departament entre el 2018 i el 2021: Pere Aragonès, Jordi Puigneró i Teresa Jordà. Roger Torrent s’estrena com a conseller d’Empresa i Treball, però prové d’un càrrec d’alt rang com és el de president del Parlament.

A banda de la profunda renovació, més accentuada encara a les files de Junts, del nou govern també destaca la paritat, un compromís de campanya: comptant el president, hi ha vuit dones i set homes. Les carteres amb més pressupost, a més de la presidència i la vicepresidència, tenen, això sí, segell masculí. Pel que fa a l’edat del nou executiu, la renovació també comporta rebaixar la mitjana i situar-la en 47,5 anys, amb el president, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, com a membres més joves, tots dos amb 38 anys. El conseller de més edat és el titular de Salut, Josep Maria Argimon, nascut el 1958, i el segueix l’exnúmero dos de La Caixa, Jaume Giró, nascut sis anys després.

Més interessant resulta constatar com les dues formacions persegueixen l’equilibri territorial en el repartiment dels càrrecs. La majoria de membres del govern són nascuts a les comarques de Barcelona (fins a un total de vuit dels quinze), però tant Junts com Esquerra han incorporat a la primera línia del seu equip polític persones procedents de la resta de demarcacions. Si es comptabilitza Lourdes Ciuró –tot i que és cert que va néixer a Reus, fa anys que està establerta al municipi de Sabadell– entre els consellers provinents de Barcelona, en el nou govern hi ha una representant de la demarcació de Tarragona (Tània Verge), dues de les comarques de Lleida (Josep González Cambray i Violant Cervera) i tres de la demarcació de Girona (Roger Torrent, Teresa Jordà i Gemma Geis). Tot l’equip governamental, per tant, ha nascut en terres catalanes.

Un altre element destacable del nou executiu és que els politòlegs guanyen per majoria, en detriment dels advocats, que acostumaven a abundar en etapes anteriors. Tenen estudis en ciències polítiques Roger Torrent, Laura Vilagrà, Tània Verge i Victòria Alsina. També n’hi ha quatre que en una etapa anterior han ocupat el càrrec d’alcalde del seu municipi: Roger Torrent (Sarrià de Ter, entre el 2007 i el 2018), Laura Vilagrà (Santpedor, entre el 2003 i el 2015), Joan Ignasi Elena (Vilanova i la Geltrú, entre el 2005 i el 2011, quan encara militava al PSC) i Teresa Jordà (Ripoll, entre el 2003 i el 2011). Altres membres del govern no han arribat a guanyar eleccions municipals, però han gastat sola trepitjant els carrers del seu poble des de la política local, com és el cas del president Pere Aragonès (regidor a Pineda de Mar entre el 2011 i el 2018), Jordi Puigneró (va ser edil a l’Ajuntament de Sant Cugat), Lourdes Ciuró (cap de Junts a Sabadell) i Gemma Geis (al municipi de Girona). De fet, tretze dels quinze membres del govern de la Generalitat acumulen experiència en la gestió pública des de diverses responsabilitats. Només hi ha dues persones que per primer cop tasten en aquest nou cicle la responsabilitat pública des de les seves entranyes: Jaume Giró i Tània Verge.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor